Veelgestelde vragen

Algemeen

 

Voor alle watergedragen binnenproducten geldt de norm DIN EN 13300. Deze norm behandelt o.a.: toepassing, soort bindmiddel, glans, maximale korrelgrootte en natte slijtage (reinigbaarheid/schrobvastheid).  

De natte slijtage (schrobvastheid) van muurverven wordt bepaald conform DIN EN ISO 11998, er wordt daarin gekeken naar de afname van de laagdikte van de verflaag in µm bij het reinigen met water in combinatie met Scotch Brite-schuurvlies. Deze afname wordt vastgelegd in 5 klasses (1 t/m 5) waarbij klasse 1 de hoogste kwaliteit is.

Bij de schrobvastheid van een muurverf wordt gekeken naar het wegslijten van de verflaag, hoe snel de laag dunner wordt. De schrobbaarheid van een muurverf hangt niet samen met het opglanzen van de verf. De schrobvastheid geeft aan hoe snel de laag 'slijt', bij opglanzen krijgt de verflaag na afnemen een glanzend uiterlijk.

 

Afname verflaagdikte  
Klasse 1 < 5 µm bij 200 slagen
Klasse 2 < 5 µm tot < 20 µm bij 200 slagen (‘schrobvast’ in de oude norm DIN 53778)
Klasse 3 > 20 µm tot < 70 µm bij 200 slagen (‘wasvast’ in de oude norm DIN 53778)
Klasse 4 < 70 µm bij 40 slagen
Klasse 5 > 70 µm bij 40 slagen

 

Zijn watergedragen verven bestand tegen huidvetten?

 

Bij oppervlakken die langdurig en intensief met huidvet in aanraking komen, zoals de aangrijpingspunten van deuren, kan aantasting optreden van de aanwezige watergedragen verflaag.

Alle watergedragen acrylaat- en polyurethaanacrylaatverven zijn gevoelig voor huidvetten, ze worden door de huidvetten opgeweekt en er ontstaat een zachte, gemakkelijk te beschadigen verffilm. Ook bij de watergedragen polyurethaanverven van Sikkens, de Rubbol BL Satura, Rubbol BL Safira en Rubbol BL Magura, kan dit verschijnsel optreden.

Sikkens heeft een huidvetresistente watergedragen productlijn, de Rubbol BL Rezisto lijn welke verkrijgbaar is in 3 glansgraden, SatinSemi-gloss en High Gloss. Deze watergedragen lakken hebben minder last van huidvetten en zijn ook nog eens goed kras- en stootvast. Om een robuust huidvetresistent systeem te maken, kan eerst de Rubbol BL Rezisto Primer aangebracht worden

 

Welke Sikkens coating is decontamineerbaar?

 

Een contaminatie is een besmetting met een chemische stof of bacterie van werkoppervlakken, apparaten, wanden van ruimten e.d. Bij het verwijderen of verminderen van radioactieve besmetting door middel van chemische of fysische processen, bijv. door afwassen of reinigen met chemicaliën, spreken we van decontaminatie.

Als er hoge eisen worden gesteld aan decontamineerbaarheid, bijv. in ziekenhuizen of in ruimten waar met radioactieve stoffen wordt gewerkt, dan kan voor de wandafwerking gekozen worden voor Alpha Sanocryl. Alpha Sanocryl is een bacteriebestendige muurverf welke ook zeer goed te reinigen is.

Er kan ook gekeken worden naar Wapex 660, dat is een watergedragen 2-componenten vloer- en wandcoating die gekenmerkt wordt een goede chemicaliënvastheid en slag-, stoot- en slijtvastheid. De coating op basis van epoxyhars is zeer goed decontamineerbaar conform DIN 25415, deel 1 (ISO 8690). In ziekenhuizen en verpleeginrichtingen worden desinfecteermiddelen gebruikt voor het ontsmetten van wanden, vloeren e.d. Wapex 660 is ook goed bestand tegen meeste van deze desinfectantia.

 

Welke muurverf geeft een metallic effect op de muur?

 

Alpha Metallic is een decoratieve watergedragen effectverf voor binnenmuren. De Alpha Metallic muurverf geeft op een gladde of juist gestructureerde muur een zeer fraai resultaat, door de reflecterende lichtval op de metaaldeeltjes ontstaat een sprankelend effect.

Alpha Metallic is eenvoudig te verwerken op steenachtige ondergronden binnenshuis, het mooiste resultaat wordt verkregen op plaatsen waar veel (zon)licht is. Alpha Metallic is mengbaar in de metallic kleuren uit de Alpha Metallic waaier.

 

Welke typen watergedragen muurverven heeft Sikkens voor buiten?

 

Sikkens heeft twee typen watergedragen muurverven voor buiten, te weten:

 • Dispersieverven  
 • Siloxaanverven 

In onderstaande tabel staan de kenmerken en verschillen van de verschillende muurverven.

 

Type Dispersiemuurverven Siloxaanmuurverven
Voorbeelden

Alphatex 4SO

Alphatex IQ

Alphacoat

Alpha Topcoat

Alphaloxan

Alphaloxan Flex

Eigenschappen
Waterdampdoorlatend Normaal waterdampdoorlatend, dus geschikt voor muren zonder vochtproblemen Bijzonder goed waterdampdoorlatend, dus geschikt voor muren met vochtproblemen
Carbonatatieremmend Uitstekend carbonatatieremmend  
Regendicht Vormen een gesloten laag; dus regendicht Sluiten poriën niet helemaal af, maar zijn toch regendicht door het hydrofoberende karakter
Etsend Niet etsend Niet etsend
Elastisch Elastisch tot zeer elastisch Elasticiteit afhankelijk van het type
Kleurkeuze In zeer veel kleuren beschikbaar Beperkt
Toepassing
Toepasbaar op vochtige ondergronden Verbinden zich niet chemisch met de ondergrond, waardoor alleen toepasbaar over droge ondergronden Verbinden zich deels chemisch met de ondergrond, waardoor ook toepasbaar op droge en enigszins vochtige ondergronden
Voorbehandeling Vele bekende voorstrijkmiddelen Bekende voorstrijkmiddelen zijn mogelijk mits onder de voorgeschreven omstandigheden toepast (Alpha Aquafix)Heeft Sikkens nog een ijzerglimmerverf in het assortiment?

 

Er is geen ijzerglimmerverf meer opgenomen in het Sikkens assortiment.

Om het metallic effect van een ijzerglimmerverf op een metalen ondergrond te krijgen, is in de Sikkens Service Centers Herbol Protector verkrijgbaar. Zij kunnen de Herbol Protector in een groot aantal kleuren voor u mengen.

De Sikkens Service Centers vindt u via deze link.

 

Hoe kan ik verfkwasten schoonmaken, reinigen en bewaren?

 

Gebruikte kwasten korte tijd bewaren

Als je het schilderwerk voor korte tijd wilt onderbreken, verpak je de kwast in huishoudfolie, aluminiumfolie of een afgesloten plastic zakje. De volgende dag zijn de kwasten nog goed en kunt u er gemakkelijk mee schilderen. Is de wachttijd meerdere dagen, strijk de kwast dan zoveel mogelijk af op een stuk karton of papier en zet de kwast in een laagje water. 

 

Gebruikte kwasten lange tijd bewaren

Onderbreekt u het schilderwerk voor een langere periode, veeg dan de kwast met terpentineverdunbare verf oppervlakkig af met een doek en zet de kwast een nacht in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie (te koop bij de verfspeciaalzaak). Als u de kwast er weer uit haalt, dan veegt u de overtollige olie eraf met een stofvrije doek. De kwast kan direct gebruikt worden om mee te schilderen.Kwasten met watergedragen verf kunnen voor maximaal 1 week ook in water bewaard worden. Zet wel de haren volledig onder water en sluit de pot luchtdicht af (met bijvoorbeeld aluminiumfolie). Strijk voor u gaat schilderen de kwast goed af op papier of karton.

Wilt u de kwasten langer dan 1 week bewaren, dan kunt u de kwasten goed uitwassen met water en droog bewaren. Het spoelwater van de kwasten mag u niet door de gootsteen gooien, u dient het spoelwater naar de milieustraat te brengen. Eventueel kunt u het water laten verdampen, de droge verfresten mag u met het reguliere afval weggooien.

 

Schoonmaken

Verfkwasten schoonmaken zorgt voor veel afval. Voor het milieu is het het beste de kwasten te laten drogen en weg te gooien bij het gewone afval, droge verfresten zijn geen chemisch afval. Kwasten mag je niet onder de kraan uitspoelen, ook niet als je waterverdunbare verf hebt gebruikt. Ook waterverdunbare verf (of acrylaatverf of acrylverf) en beits bevat stoffen die slecht zijn voor het milieu.  Wil je je verfkwasten toch schoon en droog krijgen voor een volgende klus? Gebruik dan een kwastenreiniger (er zijn speciale reinigers voor alkydverf en voor acrylverf). Daarna maak je ze schoon met water en zeep. Als de kwast nog stug aanvoelt, herhaal je dit nog een keer. De resten van de kwastenreiniger met verf breng je daarna naar een klein chemisch afval (kca) bij jou in de buurt. Zo kun je verfkwasten bewaren voor een langere tijd.

 

Hoe lang is verf houdbaar?

 

De houdbaarheid van verf is over het algemeen minimaal 1 jaar. De maximale tijd is niet aan te geven, deze is namelijk sterk afhankelijk van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid tijdens de opslag, de hoeveelheid verf in de bus/emmer, afsluiting van het deksel e.d.

Indien de verf die u weer wilt gebruiken een tijd gestaan heeft, dan kunt u deze zelf het beste controleren door te beoordelen of de verf nog goed door te roeren is en een gladde substantie is. Als dit het geval is, dan kunt u de verf het op een neutrale ondergrond aanbrengen en de volgende dag bekijken of de verf goed gedroogd is. Wanneer dit allemaal in orde is dan kunt u de verf nog gebruiken.

 

Wat is de optimale verwerkingstemperatuur buiten voor de primers en aflakken?

 

De optimale verwerkingstemperatuur buiten voor de meeste primers en aflakken is 5-30˚C. Temperaturen beneden de 5˚C kunnen voor drogingsvertraging zorgen en bij lage temperaturen of koude nachten is het raadzaam om een langere overschildertijd aanhouden tussen de verschillende lagen (meer dan 24 uur). 

Bij lagere verwerkingstemperaturen kunnen de Express producten van Sikkens worden toegepast. De Rubbol Primer Express  en Rubbol Express High Gloss zijn uitstekend geschikt voor gebruik bij lagere temperaturen tussen 0-15˚C.

 

Met welke Sikkens producten kan in de winter worden doorgewerkt?

 

Sikkens heeft een tweetal doorwerkproducten in het assortiment, de Rubbol Express High Gloss en de Rubbol Primer Express zijn doorwerkverven welke bij lagere temperaturen nog steeds prima verwerkbaar zijn en goed drogen. Beiden zijn producten op basis van alkydhars en hebben een verwerkingstemperatuur tussen de 0-15°C. 

Ook de Rubbol SB kan gebruikt worden bij lage temperaturen vanaf 0° C.

 

Kunnen Rubbol Express verven 's zomers worden toegepast?

 

Sikkens raadt af deze producten te verwerken boven de 15°C, vanwege de risico’s op beschadigingen en oneffenheden bij gebruik van Rubbol Express verven in de zomer.

Er bestaat kans op:

 • Een vertraagd doorhardingsproces door snelle filmvorming, met risico op beschadiging bij mechanische belasting
 • Kans op schroeivorming bij toepassing van de verf in dikke lagen
 • Minder vloei bij hoge temperaturen, waardoor kwaststrepen en rolbanen in het lakwerk zichtbaar zijn en blijven.

Raadpleegt u hier de productinformatie van Rubbol Primer Express en Rubbol Express High Gloss .

 

Waarmee kan ik mijn keukenwand schilderen?

 

De keukenwand dient bij voorkeur gestuct te zijn met een cementgebonden pleister, gipsgebonden pleisterwerk is zachter en meer gevoelig voor vocht. Behandel pleisterwerk voor met Alpha Aquafix of Alpha Muurfix en gebruik voor de afwerking Alphacryl Pure Mat SF of Alpha Rezisto Mat.

De muur achter de kraan kan extra beschermd worden met een laag Cetol BL Varnish Mat of Glitsa Parketlak over de muurverf heen, daardoor is de muur nog beter reinigbaar. Om glansverschil te voorkomen is het verstandig de muur in zijn geheel van een laag Cetol BL Varnish Mat of Glitsa Parketlak te voorzien. Het gedeelte achter de kookplaat kan het beste worden beschermd door met een geharde glasplaat of rvs plaat die met tussenruimte op de muur wordt gemonteerd. Geen van onze verfsystemen zijn bestand tegen hoge temperaturen, olie en kookspetters (> 60° C).

Een alternatief voor nieuw gestucte ondergronden met cementgebonden pleister is een 2-componenten watergedragen product, zoals Wapex 660. Deze coating is heel duurzaam, stoot- en slijtvast en chemicaliënbestendig.

 

Waar moet ik op letten bij het aanbrengen van een transparante beschermlaag op wanden?

 

Wanneer wanden van een transparante beschermlaag worden voorzien, dan moet men er vooral op letten dat de beschermlaag gelijkmatig en niet te dik wordt aangebracht. Vooral bij witte ondergronden komt het nogal eens voor dat baanvorming of kleurverschillen ontstaan door teveel laagdikte omdat een transparante beschermlaag altijd enige kleur (geel) van zichzelf bevat. Gebruik bijvoorbeeld Cetol BL Varnish Mat of Glitsa Parketlak.

Verder is er een nog sterker 2-componenten product welke toegepast kan worden, de Wapex PUR Clearcoat. Dit is een kleurloze watergedragen, 2-componenten, matte PU coating voor binnen. De Wapex PUR Clearcoat is geschikt als beschermende of esthetische sealer met een hoge kras- en slijtvastheid.

 

Ik weet niet welke verf op het over te schilderen object is toegepast. Hoe kan je oude verflagen herkennen?

 

Het is soms moeilijk om te achterhalen welke verf exact is toegepast, je kan wel een indicatie krijgen wat voor type bindmiddel er in de oude verflaag zit. De volgende twee testmethoden worden voor het herkennen van oude verflagen gebruikt:

Producten die oplossen of opweken/zacht worden in oplosmiddelen:

 • Watergedragen acrylaten lossen op in alcohol (ethanol)
 • Oplosmiddelhoudende acrylaten lossen op in hun verdunningsmiddel; terpentine
 • Chloorrubberverven lossen op in hun eigen verdunningsmiddel
 • Chemisch uitgeharde verflagen kan je nergens mee oplossen, dit zijn o.a. epoxy-, polyurethaan- en alkydhars verven.

Herkenning door middel van verbranding:

 • Alkydhars verven kun je door verbranding herkennen, dit geeft een olieachtige geur. Misschien heb je wel eens een schilder verflagen zien afbranden waarbij dan een typische geur vrij komt.

 

Kunnen watergedragen verven van Sikkens schadelijk zijn voor een ongeboren kind?

 

De verven van Sikkens bevatten volgens testen van onze receptafdeling geen reprotoxische, mutagene en carcinogene stoffen.

AkzoNobel Decoratieve Coatings heeft als beleid deze stoffen niet meer te gebruiken. Op dit gebied is AkzoNobel zeer proactief en volgt de laatste ontwikkelingen. Dit beleid is gebaseerd op de huidige kennis en kunde, grondstoffen die nu ongevaarlijk zijn kunnen in de toekomst mogelijk als gevaarlijk geclassificeerd worden. Voor meer informatie verwijzen wij naar Stichting Arbouw voor het rapport ‘Reprotoxicologische risico’s voor vrouwelijke schilders bij de verwerking van watergedragen en oplosmiddelhoudende bouwverven’.

 

Geldt de vervangingsplicht voor oplosmiddelhoudende verven ook voor rijksmonumenten?

 

Voor rijksmonumenten geldt een uitzonderingsregeling voor het binnenschilderwerk aan oorspronkelijke, historische, of door restauratie totstandgekomen elementen en ondergronden (bijvoorbeeld betimmeringen, vloeren, trappen, vensters, luiken, deuren, stucwanden en plafonds). De genoemde elementen en ondergronden moeten door hun bestemming en vormgeving onderdeel zijn van het architectonisch geheel en de techniek moet gelijk of overeenkomstig de historische afwerking zijn. Lees hier meer informatie.

 

Welke glaslatten zijn geschikt voor onder- en tussendorpels?

 

Bij beglazingssystemen waarbij gewone geventileerde onderlatten worden toegepast, blijkt vaak dat er schade optreedt. Bij dit type latten, ook wel KOMO-latten genoemd, wordt het water bij regen en winddruk onder de glaslat gestuwd. In combinatie met vaak openstaande, niet voor het onderhoud bereikbare, verbindingen ontstaat schade aan de ondergrond en verfsysteem. Bij oude type dubbele beglazing, met tinafdichting, ontstaat oxidatie en lekkage. Dit soort problemen zijn te voorkomen door geventileerde neuslatten toe te passen.                                                                                                       

Met de toepassing van geventileerd, hardhouten neuslatten kan water zich niet onder de lat ophopen. De dorpels worden effectief beschermd door de neus van de lat. Bij het aanbrengen van de latten moet altijd een vrije ruimte van minimaal 5 mm tussen neuslat en onderdorpel worden gecreëerd. Dit moet worden gerealiseerd door toepassing van kunststof of rubberen afstandhouders tussen dorpel en neuslat. Door de bevestiging van de lat op de afstandhouders ligt de hardhouten neuslat geheel vrij van de onderdorpel. Door de grotere ventilatiemogelijkheid zal minder vervuiling, opeenhoping van insecten e.d. optreden.

 

CE-Markering

 

Sinds 1 juli 2014 is de Construction Products Regulation (CPR, EU 305/2011) van kracht voor voegkitten in de gehele Europese Unie.Alle bouwproducten met een geharmoniseerde norm of Europese technische goedkeuring (ETA) en die voorzien zijn van een CE-markering moeten worden geleverd met een "Prestatieverklaring" (“Declaration of Performance” of DoP). De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

De beschikbare prestatiebladen kunt u hier vinden voor:

 

 

Ondergronden

 

Welke Sikkens primer is universeel toepasbaar op diverse ondergronden?

 

Binnen het Sikkens assortiment zijn een tweetal primers opgenomen die geschikt zijn voor universele toepassing op diverse ondergronden. De primers worden gekenmerkt door een goede hechting, ook op lastige ondergronden zoals harde kunststof, aluminium en verzinkt staal.

De Redox BL Multi Primer is een watergedragen primer, de Redox AC Multi Primer is de oplosmiddelhoudende kwaliteit. Hieronder schematisch de belangrijkste eigenschappen en toepassingen:  

Sikkens product Redox BL Multi Primer Redox AC Multi Primer
Eigenschappen Watergedragen Oplosmiddelhoudend
Binnen toepasbaar Buiten toepasbaar
Corrosiewerend Niet corrosiewerend
Overschilderbaar met watergedragen producten Overschilderbaar met alkydharsverven
Toepasbaar op Verzinkt staal Verzinkt staal
Aluminium Aluminium
Koper Koper
Polycarbonaat Polycarbonaat
Polyester Polyester
Hard PVC Hard PVC
PMMS PMMS
ABS ABS
Andere kunststoffen (eerst proefvlak) MF (Hard kunststof)
Ook toepasbaar op hout en minerale ondergronden Andere kunststoffen (eerst proefvlak)
Zie voor de juiste voorbehandeling van bovengenoemde ondergronden de technische documentatiebladen Zie voor de juiste voorbehandeling van bovengenoemde ondergronden de technische documentatiebladen
Kleuren Wit en vrijwel alle kleuren uit het Sikkens 5051 Color Concept RAL 9001 (crѐmewit)

 

Waar kan ik rabatdelen mee schilderen?

 

Rabatdelen dienen bij voorkeur rondom (ook de achterzijde) behandeld te worden met Rubbol BL Ventura Satin. Kops hout behandelen met 2 lagen  Rubbol BL Ventura Satin. De voorzijde van de rabatdelen met schuurpad ontdoen van opstaande vezels e.d. en daarna goed reinigen.

Na plaatsing kunt u het geheel in 2 lagen afschilderen met Sikkens Rubbol BL Ventura Satin in de gewenste kleur.

 

Hoe schilder ik mijn met spouwmuurisolatie nageïsoleerde gevel ?

 

Tegenwoordig worden vele oudere woningen voorzien van spouwmuurisolatie, dit heeft een positieve uitwerking op de isolatiewaarde van de woning. Maar het vullen van de spouw met een isolatiemiddel heeft er ook voor gezorgd dat de vochthuishouding binnen de spouw ontregeld is. Het is niet meer mogelijk om de buitengevel te schilderen met iedere buitenkwaliteit muurverf, u heeft hiervoor een speciale dampopen buitenmuurverf nodig. Binnen het Sikkens assortiment is dat Alphaloxan of Alphaloxan Flex, dit is een buitenmuurverf met een hoge mate van waterdampdoorlatendheid en daarnaast ook een goede buitenduurzaamheid.

 

Waarmee kan ik de licht vochtige betonnen muren van mijn kelder schilderen?

 

Ventilatie en voorkomen dat vocht in de ondergrond kan dringen zijn de belangrijkste punten om er voor te zorgen dat de ondergrond niet vochtig wordt.

Voor het schilderen van vochtige muren kan het beste een zeer damp-open muurverf worden gebruikt, een goed product hiervoor is de Alphaxylan SF. Indien het een zuigende ondergrond is, dan kan er voorgestreken worden met Alpha Aquafix.

Of de ondergrond nog zuigend is, is te testen door de muur nat te spuiten (nevelen) met een plantenspuit. Als de muur het vocht opzuigt, dan dient de muur voorgestreken te worden. Wanneer het vocht er vanaf parelt/er bovenop blijft liggen, dan hoeft geen voorstrijk gebruikt te worden. 

 

Kan ik transparant geschilderde kozijnen dekkend overschilderen?

 

Als een transparant systeem dekkend moet worden overgeschilderd, dan is het beslist noodzakelijk om de hechting nauwgezet te onderzoeken. Transparante beitsen bevatten namelijk weinig pigment en laten in zekere mate zonlicht door. Daardoor is het houtoppervlak op termijn aangetast door UV-straling en is dikwijls de hechting niet optimaal. Bij twijfel of de hechting voldoende is, moet worden besloten om alle lagen te verwijderen. Ook het verweerde, verbleekte hout moet volledig worden verwijderd.

Hersteladvies:

 • Het geheel reinigen met water met daaraan toegevoegd Polyfilla Pro S600
 • Bij slechte hechting alle verflagen verwijderen
 • Verweerd en verbleekt hout volledig verwijderen
 • Stofvrij maken en ontvetten
 • Liggend werk en kaal gekomen delen gronden met Rubbol Primer
 • Het geheel overgronden met Rubbol Primer Extra/Rubbol EPS plus/Rubbol EPS Thix
 • Het geheel afschilderen met Rubbol XD High Gloss

 

Hoe kan te donker of bont geworden transparant beitswerk worden gerenoveerd?

 

Er zijn 3 mogelijkheden voor het herstellen van transparant beitswerk:

Dekkend overschilderenHierbij is de structuur van het hout niet meer zichtbaar.

 

Bestaande beitslagen verwijderen en nieuwe lagen aanbrengenVooraf moeten de bestaande beitslagen zorgvuldig door afbijten worden verwijderd. Let daarbij op dat het hout door het schrappen niet wordt beschadigd.

 

Cetol renovatiesysteem toepassenVoorwaarde voor dit systeem is dat het onderliggende hout niet verweerd of aangetast is, ook hierbij moeten bestaande beitslagen worden verwijderd. Schilder vervolgens het hout met Cetol Novatech in een semi dekkende houtkleur (grenen F1.18.75T of merantie-achtig C9.26.33T), waardoor de houtnerf zichtbaar blijft. Daaroverheen breng je Cetol TGL Plus of Cetol TGL Satin in kleur aan (afhankelijk van de ondergrond). Tijdens het schilderen ontstaat het transparante effect. Op een relatief korte afstand is het resultaat niet te onderscheiden van een oorspronkelijk transparante afwerking.

 

Met welk Sikkens product is geanodiseerd aluminium te schilderen?

 

Door de extreme hardheid en dichtheid van geanodiseerd aluminium is hechting van een verflaag slecht te realiseren. Een goed alternatief voor een coating is deze ondergrond te voorzien van Sikkens Dryfilm, een plakfolie.

Als toch gekozen wordt voor een coating, advisereren wij een proefvlak op te zetten:

 

Kan je een kitvoeg overschilderen?

 

Beglazingskitten zijn universeel overschilderbaar. Op alle overige kitten is er over het algemeen geen hechting te krijgen. Polyfilla Pro W500 - Beglazingskit is overschilderbaar met alle Sikkens verven.

Hechtingsproblemen op beglazingskit komen vaak voor. Dit kan liggen aan een verkeerde productkeuze van de kit ten opzichte van het toe te passen verfsysteem. In principe is het beter de kit niet te schilderen. In vrijwel alle landen, behalve Nederland, wordt beglazingskit niet overgeschilderd. Als er een siliconenkit is toegepast dan zult u nooit hechting krijgen. Andere typen kunnen meestal wel overgeschilderd worden maar niet met elk verfsysteem. Daarom is het van belang te weten welk type kit toegepast is, dan kunnen wij u gericht advies geven. Meestal geeft een grondverf wel een iets betere hechting dan direct een dekverf over kitvoeg te zetten.

Een kitvoeg kunt u pas overschilderen nadat het geheel vernet (doorgedroogd) is. Bij de meeste kitten moet u aanhouden dat de doordroging ongeveer 1mm per etmaal is. Dus als u een kit in een dikte van 4 mm aanbrengt kunt u het pas na 4 dagen overschilderen. Schildert u het eerder over dan kan de verflaag gaan kleven en de kit gaan rimpelen doordat de doorharding van de kit vertraagd wordt. Als het goed is vernet dan kunt u het beste eerst een grondverf op de kit toepassen en dan pas de dekverf.

 

Waarom laat de verflaag op de acrylaat kitvoeg los?

 

Acrylaat kitten, welke in de praktijk uitstekend overschilderbaar zijn met oplosmiddelhoudende alsook watergedragen verfsystemen kunnen in de volgende omstandigheden barsten of of craquelé in de verflaag vertonen:

Te snel overschilderenUit een acrylaatvoeg, die voor het overschilderen niet volledig is uitgehard, zal nog water verdampen. Doordat de voeg nog iets krimpt en de verflaag iets uiteen trekt, kan deze mogelijk barsten.

Vervorming van de voegKit is vervormbaar en kan daardoor de bewegingen van de voeg volgen. Een harde, brosse verflaag op een kitvoeg bezit deze eigenschap niet. Door dit verschil kan de verflaag barsten. Voegen binnenshuis werken nauwelijks, waardoor de basten in de verflaag zich daar minder gauw voordoen.

OndergrondtemperatuurVoor een goede filmvorming hebben dispersieverven een minimale temperatuur (meestal +7°C) nodig. In de winter heeft een kitvoeg binnenshuis, door contact met het koude glas, vrijwel dezelfde tempertuur als buiten. Dit kan de filmvorming van de verflaag beinvloeden, ook al is de binnentemperatuur boven de +7°C.

ZeeprestenNa het afmessen van de kitvoeg kunnen zeepresten achterblijven. Deze kunnen een zeer negatieve invloed hebben op de hechting en barstvorming van de verf veroorzaken.

 

Hoe kunnen Accoya kozijnen en geveldelen met Sikkens producten transparant worden afgewerkt?

 

Onderstaand het verfadvies voor het afwerken van Accoya kozijnen en geveldelen met een transparant verfsysteem.Transparante afwerking conform concept II (BRL 0801). In de timmerfabriek horizontaal spuiten met Cetol WF 771 (kleurloos, impregnerende schimmelwerende primer) In de timmerfabriek nogmaals 2 laags spuiten met Cetol WF 955 in kleur. Droge laagdikte minimaal 100 micrometer. Al het kops hout op de bouwplaats behandelen met Kodrin WV 480 (kleurloos) Op de bouwplaats de zicht zijden afwerken met 1 laag Cetol Novatech (zijdeglans) / Cetol TGL Satin Plus (zijdeglans) / Cetol TGX Gloss (hoogglans) in kleur. Voor de duurzaamheid van het systeem bij voorkeur alle scherpe randen en hoeken van de houten bouwdelen afronden in een straal van 3 mm.

Duurzaamheid / onderhoudCetol TGX Gloss heeft een verwachte levensduur 6-7 jaar, de Cetol Novatech 3-4 jaar en Cetol TGL Satin Plus 4-5 jaar.

 

Mag asbestcement worden geschilderd?

 

Voor het voorbehandelen en schilderen van asbestcement materialen is een protocol opgesteld, het 'Protocol Voorbehandelen en schilderen van asbestcement materialen'. Het uitgangspunt van het protocol is de bevordering van een zo veilig mogelijke werkwijze bij het voorbehandelen en schilderen van asbestcement platen. Hierbij is uitgegaan van een zodanige uitvoering van de werkzaamheden, dat het blootstellingrisico van werknemers aan asbestvezels en de milieubelasting van de werkzaamheden zo laag mogelijk is.In de CAO voor de Schilders-, Afwerkings- en Glaszetsector is afgesproken dat bij het onderhouden en schilderen van asbestcementplaten de werkwijze uit dit protocol wordt aangehouden. Het protocol wordt door Arbouw uitgegeven en is hier te vinden.

 

Ik wil plaatmateriaal schilderen, welke Sikkens verf heb ik daarvoor nodig?

 

Er zijn veel verschillende soorten plaatmaterialen die gebruikt worden voor de afwerking van gevels. Niet alle ondergronden kunnen met hetzelfde verfsysteem geschilderd worden, zo kan er een advies zijn om uitsluitend een transparant verfsysteem toe te passen. Maar ook kan een watergedragen verfsysteem de voorkeur hebben, of juist een 2 componenten PU coating.

 

Waarmee kan Lamikon Woodstone worden geschilderd?

 

Lamikon Woodstone is een bekledingssysteem van geperste steenvezelprofielen die geventileerd op het houtwerk van bestaande houten kozijnen kan worden aangebracht. Het hout staat niet langer bloot aan weersinvloeden terwijl het nog wel vrij kan ademen. Ook het overtollig vocht kan gemakkelijk weg. Deze bekleding moet echter nog wel geschilderd worden.

Door de poreuze structuur van Woodstone wordt een primer direct opgezogen, wat verwerking van vooral watergedragen primers bemoeilijkt. Zowel watergedragen verven als alkydharsverven hechten goed op deze ondergrond (bij normale vochtbelasting). Woodstone is niet alkalisch.

Meer informatie vindt u via de website van Lamikon.

 

Met welk Sikkens product is Werzalit gevelbekleding te schilderen?

 

Werzalit gevelbekleding is opgebouwd uit geperst hout. Deze producten zijn afgewerkt met acrylaat en voorzien van messing en groef. Werzalit wordt afgwerkt met een Colorpan effen coating op basis van een acrylaatlaksysteem. De milieuvriendelijke acrylaatcoating verkrijgt zijn definitieve hardheid pas na blootstelling aan de weersomstandigheden. Meer informatie is te vinden op http://werzalit.com/

 

Watergedragen verfsystemenWerzalit raad aan hun Colorpan acrylaatcoating over te schilderen met watergedragen verfsystemen van Sikkens. Dit zijn de Rubbol BL Satura / Safira / Rezisto High Gloss en Rubbol BL Primer / Rezisto Primer. Watergedragen is het voorkeursysteem voor het overschilderen van Werzalit.

 

Kunnen kunststof beglazingsprofielen drogingsproblemen van de verffilm veroorzaken?

 

Rubber waarin weekmakers zijn verwerkt kunnen de verffilm van watergedragen producten aantasten en zacht en kleverig maken. De nieuwe generatie beglazingsprofielen zijn specifiek hierop verbeterd, maar de toegepaste nieuwe rubbertypen kunnen wel gevoeliger zijn voor alkydverven.

 • Vraag de leverancier vooraf om advies.
 • Pas profielen van EPDM- of siliconenrubber toe.
 • Plak de profielen af met schildertape en geef de geschilderde delen maximale tijd om door te drogen.

 

Wat veroorzaakt de witte sluier op een buitenmuur?

 

Witte sluiers of uittredend zout wordt veroorzaakt door problemen in de metselspecie en de bakstenen van het metselwerk zelf. Vaak is het metselwerk zelf te nat en wanneer dat droogt gebeurt er iets natuurkundigs: het vocht zal door de voeg en stenen naar buiten treden. Ondertussen heeft het vocht kalk of zouten uit de bakstenen en metselspecie opgenomen. Als het water op de buitenmuur verdampt, blijven deze kalk en zouten op het oppervlakte achter. Met vochtmetingen en een bouwkundig onderzoek kan de aard en omvang van het probleem worden bepaald.

Zolang de muur te nat is, is schilderen niet raadzaam. Alleen als de oorzaak wordt weggenomen en het vochtgehalte in de ondergronden zich stabiliseert (max 2-3% vocht), kunnen de stenen worden behandeld.

 

Hoe moeten gevlinderde of intensief verdichte vloeren worden voorbehandeld?

 

Bij dit type vloer wordt cement-kunststof-water naar het oppervlak getrokken. De vloer is strak, glad, soms glimmend en vocht wordt door de vloer relatief slecht opgenomen. 

Voorbehandeling van de vloer

 • Stofvrij (aan)stralen of diamant schuren
 • Stofvrij maken
 • Bij ontstaan van grof en poriënrijk oppervlak, vloer uitvlakken met schraplaag
 • Schraplaag grondig reinigen en licht schuren (ook bij gietvloerafwerking)

Duurzaamheid

 

Voldoen de Sikkens producten aan het milieukeurmerk van BREEAM?

 

Alle watergedragen binnenproducten van Sikkens voldoen aan het BREEAM milieukeurmerk (maatregel HEA 9 van BREAAM), deze informatie is terug te vinden op de technische documentatie van de producten.

Kleur

 

Zijn er RAL kleurnummers van alle Sikkens kleuren?

 

RAL heeft circa 200 kleuren gedefinieerd, er zijn hetzelfde aantal Sikkens kleuren welke 100% overeenkomen met een RAL kleur.Sikkens maakt gebruik van het ACC kleursysteem en heeft duizenden kleuren, dus ook veel tinten welke niet 100% overeenkomen met een RAL kleur. Het is dan ook erg lastig om al deze duizenden Sikkens kleuren te matchen met de ongeveer 200 RAL kleuren. Het is uiteraard wel mogelijk een Sikkens kleurwaaier en RAL kleurwaaier naast elkaar te leggen en een RAL kleur te zoeken die er zo dicht bij mogelijk in de buurt komt. Verder is er bij Sikkens Technical Support een lijst aanwezig van een aantal kleuren uit de 5051 Color Concept kleurwaaier en welke RAL kleur bij benadering in de buurt komt.

Sikkens heeft daarnaast ook een RAL waaier waar op de achterzijde de overeenkomstige ACC codes staan aangeven.

Problemen

 

De wit gelakte materialen in de woning worden steeds geler, waardoor ontstaat deze vergeling?

 

Waarschijnlijk is er dan gebruik gemaakt van een terpentineverdunbare verf op basis van alkydhars.

Sinds 1 januari 2000 mogen oplosmiddelhoudende alkydharsverven niet meer binnen worden toegepast door professionele verwerkers/schilders. Consumenten mogen deze producten nog wel binnen verwerken. De alkydhars in terpentineverdunbare producten is gevoelig voor vergeling. Het bindmiddel, en met name de linoleenzuur in de alkydhars, is hiervan de veroorzaker. Door opname van zuurstof tijdens de droging en doorharding van de verf ontstaat een kleurdragend (geel) reactieproduct dat onder invloed van daglicht weer snel uiteenvalt. Omdat in een “lichte” omgeving dit verschijnsel minder snel plaatsvindt dan in donkere ruimten, noemt men dit “donkervergeling”.

Bij het gebruik van watergedragen verven zoals Rubbol BL SafiraRubbol BL SaturaRubbol BL Magura, Rubbol BL Rezisto Semi-Gloss of Rubbol BL Rezisto Satin treedt dit fenomeen niet op. Deze producten hebben daardoor een veel beter kleurbehoud.

 

Er zitten blaasjes in mijn schilderwerk, hoe voorkom ik dit?

 

Blaasvorming doet zich vaak voor op “grofporig” hout (o.a. meranti). Achter de poriën lopen kanaaltjes met lucht, wanneer de temperatuur omhoog gaat zal de lucht uit gaan zetten. Wanneer een verflaag over de poriën aangebracht wordt en de opgesloten lucht gaat uitzetten, dan gaat de verf opbollen en zorgt voor blaasvorming. Voorkom daarom ook directe zonbelasting na het aanbrengen van de verflaag.

Om blaasvorming te voorkomen is het raadzaam om de openstaande poriën af te dichten voordat geschilderd wordt. Hiervoor kan Polyfilla Pro W205 gebruikt worden.

 

De verf droogt niet goed door, hoe kan dit?

 

Er zijn een aantal factoren bepalend voor de droging van een verf, dat zijn onder andere de temperatuur en een te hoge luchtvochtigheid. Maar ook de aangebrachte laagdikte speelt een rol bij de droging van de verflaag. De benodigde tijd voor doorharding is afhankelijk van de temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Bij zeer lage temperaturen droogt een verflaag niet of nauwelijks en ook een hoge luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat het drogingproces vrijwel geheel stopt.

De meest ideale omstandigheden voor de droging en doorharding van een verflaag zijn een temperatuur van 20ºC en een relatieve luchtvochtigheid die lager is dan 80%.

 

De pas aangebrachte verflaag begint te rimpelen, hoe kan dit?

 

Het probleem wordt in het vakjargon "schroeien" genoemd. Dit komt alleen voor bij alkydharsverven en kan de volgende oorzaken hebben:

 • Het aanbrengen van een te dikke verflaag. Een alkydharsverf droogt door opname van zuurstof nadat het oplosmiddel is verdampt. Indien de laag te dik is, zal de verf aan het oppervlak sneller een huidje vormen dan de rest. Hierdoor kan de zuurstof moeilijk doordringen naar het onderste van de verflaag. Door het gedroogde laagje aan het oppervlak en de nog natte verf eronder ontstaat spanningsverschil waardoor het droge laagje gaat rimpelen.
 • De eerder aangebrachte grondlaag is onvoldoende droog geweest voordat de eindlaag is aangebracht. Ook hier kan dan spanning tussen de twee lagen ontstaan omdat de grondlaag niet meer normaal kan drogen.

 

De natte verflaag trekt weg op bepaalde delen in de vorm van ogen/kraters, hoe komt dat?

 

Onder bepaalde omstandigheden kunnen er kratertjes of 'ogen' ontstaan in natte verflaag. In de volgende situaties kan dit voorkomen:

 • Vervuiling: Het wegtrekken van verf ("verf oogt") kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging. Siliconen kunnen zich in allerlei stoffen en materialen bevinden, zoals auto- en bootwas, huidcrèmes, huishoudreinigers en dergelijke. Dit kan mogelijk worden opgelost door een antisiliconen middel aan de verf toe te voegen. Dit is niet toepasbaar in watergedragen producten omdat het zich niet mengt met water. Het blijft als bolletjes op de bodem van de bus liggen. Als antisiliconen wordt toepast is de besmetting niet opgelost, waardoor er de volgende keer nog kraters kunnen ontstaan.
 • Oppervlaktespanning: Als de verf trekt weg in lange strepen (cissing). Dit komt meestal voor bij het aanbrengen van de verf op een ongeschuurde of onvoldoende geschuurde met een harde hoogglansverf (bijvoorbeeld een 2-componenten polyurethaan coating) behandelde ondergrond. In beide gevallen dient de aangebrachte verflaag vóór droging verwijderd te worden. Ontvet vervolgens het oppervlak met een geschikte reiniger en ontvetter, zoals Polyfilla Pro S600 - Universeel reinigingsmiddel. Dergelijke oppervlakken met (2-comp) hoogglansverf dienen goed geschuurd te worden. Verder hebben de meeste urethanen/acrylaten een hoge oppervlaktespanning. Door alleen reinigen en schuren kan het gebeuren dat die spanning niet geheel weg is. Het afnemen met een doek bevochtigd met spiritus (na het schuren) geeft vaak wel een goed resultaat. De spiritus tast enigszins het oppervlak van de verflaag aan zodat de spanning weg is. Echter, als er gereinigd is met reinigingsmiddelen die paraffine bevatten kan het krateren toch een probleem blijven, want paraffine is niet op te lossen.

 

De natte verf trekt weg in strepen, wat is dat?

 

Als verf net is aangebracht (nat) en op sommige plekken geheel of gedeeltelijk samentrekt/wegtrekt, ontstaan kratervormige verdiepingen in variabele grootte en oppervlak. Dit heet cissing.Een extreme vorm van cissing is kralen en schiften van verf na aanbrengen. Meer informatie in infoblad 1311.

 

De verf laat los, hoe kan dit?

 

Als de verf van de ondergrond onthecht (loslaat/schilfert), wordt dit vaak veroorzaakt door het niet of onvoldoende voorbehandelen van de ondergrond (niet of niet goed ontvet, onvoldoende geschuurd, achtergebleven schuurstof enz.). Ook het schilderen op een vochtige ondergrond (condens na een koude nacht) kan leiden tot onthechting. Verder kunnen met polyester geplamuurde reparaties onthechtingsproblemen veroorzaken. Polyesterplamuur neemt gemakkelijk vocht in zich op (hygroscopisch).

 

De verf verliest al na een aantal weken zijn glans, hoe kan dit?

 

Vroegtijdig glansverlies is veelal te wijten aan het aanbrengen van onvoldoende laagdikte. Hierdoor verliest de verf- of vernislaag sneller dan normaal zijn oorspronkelijke glans omdat deze te dunne lagen minder bestand zijn tegen de inwerking van buitenaf zoals bijvoorbeeld UV licht.

Ook het polijsten en/of schoonmaken met agressieve of schurende middelen kan tot vroegtijdig glansverlies leiden. In alle gevallen zal opnieuw een volle lak- of verflaag aangebracht moeten worden.

 

Hoe komt het dat verflaag begint te verpoederen of verkleuren?

 

Verpoederen van de verflaag

Alle materialen die buiten staan, zijn onderhevig aan slijtage, ook wel erosie genoemd. Glansverlies is de eerste fase van verwering van een verflaag. Door U.V.-straling komen fotochemische reacties in de verflaag tot stand, waardoor de bindmiddelmoleculen worden aangetast en afgebroken. Op den duur komen de pigmentdeeltjes los op het oppervlak te liggen. We noemen dat krijten of afpoederen. Het spreekt vanzelf dat halfmatte verven de beginfase van het verweringsproces als het ware overslaan en ten opzichte van hoogglansverven eerder verweren.

Daarentegen is er in de hoogglansverven ook verschil. Dat komt geheel door de samenstelling van het product. Een gesiliconiseerde alkydhars (Rubbol SB Plus) is beter bestand tegen U.V.-straling dan een gewone alkydhars (Rubbol AZ) doordat de verbindingen in de moleculen bij deze belasting minder snel open gaan. Hierdoor blijft het bindmiddel aan het oppervlak dus langer intact.

 

Verkleuren van de verflaag

Een aantal kleurgebieden is zwak in het behouden van kleur en uiterlijk. Deze kleurgebieden liggen met name in het geel, oranje en rood. De reden dat deze gebieden zwak zijn, komt door het toegepaste organische pigment.Onder invloed van het klimaat zal de verf in de tijd degraderen en nemen we verkleuren, glansafname, krijten, vervuiling en andere verschijnselen waar. Het is dus raadzaam bij de advisering van buitenproducten ook rekening te houden met de gewenste esthetische duurzaamheid van kleuren.

 

Hoe kan ik de zwarte strepen op mijn pas geschilderde kozijnen verwijderen?

 

Op recent aangebrachte witte en lichtgekleurde verflagen kan zich het verschijnsel voordoen dat er vuilaanhang optreedt in de vorm van zwarte strepen. Tot ongeveer een half jaar na aanbrengen van de lakverf kan vervuiling optreden, die met alleen water niet goed te verwijderen is. De vervuiling op versgeschilderde ondergronden wordt veroorzaakt door vervuild regenwater, hoogglans producten zijn er over het algemeen gevoeliger voor dan halfglanzende producten, zo is de ervaring.

In de eerste aandrogingsfase kan vuil hardnekkig vast gaan zitten op het oppervlak, vooral als niet of onvoldoende wordt gereinigd. Naarmate de laklagen ouder worden, zijn ze minder gevoelig voor vuilaanhang. In een omgeving met een meer industrieel karakter kan de vervuiling vanzelfsprekend sterker optreden. Voor het verwijderen van deze vervuiling zijn er goede ervaringen opgedaan met Bendolit (verkrijgbaar bij de Sikkens Service Centers). Dit onderhoudsmiddel reinigt en laat een beschermend laagje achter waardoor vuil minder makkelijk aanhecht en eenvoudiger te verwijderen is.

 

Welke problemen kunnen zich voordoen bij gelamineerde kozijnen?

 

Gevelelementen van naaldhout worden vaak vervaardigd van gevingerlast en gelamineerd hout. Bij het vingerlassen en lamineren worden onregelmatigheden (noesten, kwasten e.d.) uit het hout verwijderd en worden gezonde foutvrije houtdelen aan elkaar verlijmd.  Bij bouwprojecten waarin gevingerlast en gelamineerd vuren is toegepast, wordt nogal eens in een zeer vroeg stadium schade aan het schilderwerk waargenomen. Er treedt dan barstvorming en onthechting van het verfsysteem op. Dit speelt vooral op de ronde kanten van kozijnen en ramen, bij vingerlassen, langs de gelamineerde delen en op vlakken van delen met dosse gezaagd hout. Daarbij tekenen zich de jaarringen sterk af, ook ontstaan er vaak open verbindingen en kitgebreken.

Het voorkomen en/of oplossen van verftechnische gebreken als gevolg van gebreken in het gelamineerde geveltimmerwerk is moeilijk.Verbeteringen kunnen afhankelijk van de situatie in de praktijk worden bereikt door:                                                                                                        

 • Het plaatsen van neusprofielen
 • Regelmatig onderhoud plegen
 • Niet te lange onderhoudsvrije periode (maximaal 4 jaar)
 • Elastische kitzomen op verbindingen
 • Lichtere kleurstellingen toepassen

 

Wat is de oorzaak van het verkleuren van een (acrylaat)dispersieverf bij regen- of vochtbelasting?

 

Deze verkleuring wordt ook wel 'snailmarking' genoemd.

Iedere (acrylaat)dispersieverf heeft bij donkere kleuren de neiging om bij nat worden (bijvoorbeeld bij regenbelasting) tijdelijk lichter van kleur te worden. Nadat het water op het oppervlak weer is opgedroogd, neemt de verf weer zijn oorspronkelijke donkere kleur aan.

Het verschijnsel is te verklaren doordat de verf bij het nat worden een geringe hoeveelheid vocht opneemt en daardoor naar zijn oorspronkelijk natte, in de bus waarneembare lichtere kleur terugkeert. De kleur toont nat in de bus ook bleker (net als iedere dispersie) en wordt na droging donker. Waarom de vochtopname juist bij een dispersie speelt, is verklaarbaar doordat een deel van het oplosmiddel (met name glycol als filmvormer) tijdelijk wat vocht bindt wanneer het oppervlak nat wordt.

 

Wat is de oorzaak van scheur- en barstvorming in geschilderd kunststof?

 

Door het aanbrengen van een verkeerde verf op bepaalde typen kunststoffen kunnen de eigenschappen van de kunststof veranderen. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Deze scheurtjes worden pas na enige tijd zichtbaar, soms pas na jaren. Ze worden veroorzaakt door in het kunststof oppervlak aanwezige spanningen en de agressiviteit van het toegepaste oplosmiddelmengsel van de aangebrachte verf, waardoor de vastheid van de kunststof vermindert. De kleine scheurtjes die dan ontstaan noemen we spanningsscheuren. Het scheurvormingsproces kan doorgaan waardoor de barstvorming door het gehele kunststof object optreedt en het zijn sterkte verliest en breekt. Voor de verschillende barstvormen die kunnen optreden, worden diverse uitdrukkingen gebruikt als craquelé, kraaienpoten, krokodillenhuid e.d. 

Voor het veilig schilderen van kunststoffen verwijzen wij naar dit informatieblad.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.