Blog Duurzaamheid Fred van Den Heuvel

Bedrijf Klanten Werk

Blog Fred van den Heuvel, Manager National Accounts Sikkens

Meer dan een hele generatie aan duurzame ontwikkelingen

Als ik terugkijk op de ruim 40 jaar dat ik nu werk bij Sikkens, onderdeel van AkzoNobel, dan ben ik trots op de enorme vooruitgang die ik zie in hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Om precies te zijn werk ik er al 42 jaar – ze noemen me soms ‘mijnheer Sikkens’, dat vind ik een eretitel.

Toen ik in 1978 als buitendienstmedewerker begon lag de focus vooral op efficiëntie en effectiviteit. In de loop van de jaren heb ik dat zien veranderen naar aandacht voor mens, milieu en duurzaamheid. En dat geldt niet alleen voor producten en systemen, onze hele organisatie heeft die ontwikkeling doorgemaakt. In mijn huidige functie als Manager National Accounts Sikkens ben ik er trots op dat we duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Producten op waterbasis
Al begin jaren tachtig deden we bij Sikkens samen met een groep schilders ervaring op met watergedragen lakken (Acrylic Rubbol) uit Duitsland. Dat was ook meteen de start van een serie ontwikkelingen en innovaties op het gebied van watergedragen verven. Omdat deze producten op een andere manier verwerkt moesten worden betekende dat voor de schilders een hele nieuwe manier van werken.

Een nieuwe generatie lakken voor binnen

Eind jaren negentig werd onze maatschappij steeds milieubewuster en het gebruik van oplosmiddelen in grond- en aflakken is enorm gereduceerd. We hielpen de schilders om met de nieuwe producten te werken – ze moesten de verf anders opzetten en verdelen en hadden daarvoor nieuwe soorten kwasten en rollers nodig. En parallel werkten we ook aan het oplosmiddelvrij maken van muurverven voor binnen. En nu is dat de standaard. Ik weet zeker dat er geen schilder meer is die binnen nog met oplosmiddelhoudende verven werkt.

En buiten..

Aan het begin van het nieuwe millennium kwamen de oplosmiddelhoudende buitenlakken aan de beurt. Met nieuwe, betere, toevoegingen zorgden we voor producten met dezelfde droging en doordroging – maar op een veel duurzamere manier.

Met onze kennis en ervaring  van watergedragen lakken konden we al snel onze topper Rubbol BL Ventura zijdeglans lak(watergedragen) introduceren, een product waar schilders enthousiast over zijn vanwege de soepele verwerking en het langdurige behoud van de schitterende zijdeglans. Onze volgende stap zit in biobased buitenlakken en watergedragen hoogglans lakken.   

Naast milieuvriendelijk ook duurzaam

Besparing op grondstoffen, beperking van CO2 uitstoot en hergebruik van materialen zijn belangrijke factoren, die nu en in de nabije toekomst een grote rol spelen. Als onderneming willen we hier het voortouw in nemen en in de ontwikkeling van producten investeren die deels met herwinbare grondstoffen gemaakt kunnen worden en in verpakkingen die langer meegaan.

In de duurzaamheidstrategie van AkzoNobel – People. Planet. Paint. – zijn alle aspecten van een duurzame bedrijfsvoering opgenomen en we zijn continu bezig om onze impact op mens en milieu te minimaliseren. In onze industrie is AkzoNobel op dit gebied leidend. Het doel is in 2050 CO2 neutraal te zijn en in 2030 alvast geen niet-herbruikbaar afval meer te hebben.

Bij Sikkens staat duurzaamheid voorop

De kers op de taart is voor mij persoonlijk de doorvertaling van de bedrijfsstrategie naar ons Sikkens merk. We richten ons daarbij met onze producten en manier van werken op de volgende onderwerpen:

  • Langdurige bescherming  
  • Samenleving
  • Minder verbruik van materialen
  • CO2 reductie
  • Minder afval
  • Gezondheid en welzijn

Daar sta ik voor, ik teken ervoor als mijnheer Sikkens, teken je mee?

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.