star social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close

Sikkens | Welke buitenmuurverf gebruik je voor welke ondergrond?

Bedrijf Klanten Werk
welke-buitenmuurverf-gebruik-je-voor-welke-ondergrond

Welke buitenmuurverf gebruik je voor welke ondergrond?

Bij het buiten schilderen kom je verschillende ondergronden tegen: geverfd en ongeverfd, beton, baksteen, pleisterwerk en hout. Buitenmuurverf heeft een goede buitenduurzaamheid; het is bestand tegen verschillende weersinvloeden. Maar er zijn nog meer factoren waarmee je rekening moet houden. In dit blog leggen we je uit hoe je bepaalt welke soort buitenverf je nodig hebt.

Buitenmuurverf met acrylaattechnologie

Sikkens heeft verschillende soorten buitenmuurverf die gebaseerd zijn op twee technologieën. De eerste is acrylaattechnologie. Deze soort buitenmuurverf kun je inzetten voor verschillende ondergronden, maar is vooral geschikt voor beton, baksteen en in beperkte mate ook voor pleisterwerk. Deze buitenmuurverf is carbonatatieremmend, dit voorkomt dat het wapeningsijzer in beton gaat roesten.

In het Sikkens assortiment voor buitenmuurverf met acrylaattechnologie heb je keuze uit Alpha Topcoat, Alpha Topcoat Flex, Alphatex IQ en Alphatex IQ Mat. Verderop in dit blog leggen we de verschillen uit.

Buitenmuurverf met syloxanetechnologie

De tweede is syloxanetechnologie. Deze buitenmuurverf heeft een hoge waterdampdoorlatendheid. Je past deze buitenmuurverf toe bij ondergronden waarbij het belangrijk is dat eventueel vocht achter de geverfde ondergrond, weg kan. Denk hierbij aan pleisterwerk of geïsoleerde gevelsystemen, zoals een geïsoleerde spouwmuur. Hierbij kan via een koudebrug vocht in de gevel komen. Door waterdampdoorlatende buitenmuurverf te gebruiken, lost het vocht op en kunnen problemen worden voorkomen. Buitenmuurverf met syloxanetechnologie is niet carbonatatieremmend, dus niet geschikt voor beton.

Daarnaast heeft syloxanetechnologie als voordeel dat de verflaag ook CO₂ doorlaat. Dit is belangrijk voor kalkachtige ondergronden, die CO₂ nodig hebben om hun sterkte te behouden.

In het Sikkens-assortiment voor buitenmuurverven heb je keuze uit Alphaloxan en Alphaloxan Flex. Verderop in dit blog leggen we de verschillen uit.

Een werkende ondergrond vraagt om meer flexibiliteit

Op basis van de ondergrond weet je of je buitenmuurverf met acrylaat- of syloxanetechnologie nodig hebt. Sikkens heeft voor beide soorten buitenverf een Flex-variant ontwikkeld: Alpha Topcoat Flex en Alphaloxan Flex. Deze buitenmuurverven pas je toe op ondergronden die meer elasticiteit vragen, doordat je veel werking van de ondergrond verwacht of bijvoorbeeld bij grof pleisterwerk.

Ook pas je de Flex-variant toe als je haarscheurtjes in het bestaande verfwerk blijvend wilt overlagen. Tot slot kan de bestaande buitenmuurverflaag een verfproduct zijn met een hogere elasticiteit. Dan is het belangrijk dat je deze overlaagt met een buitenmuurverf die dezelfde flexibiliteit bezit, om scheurtjes te voorkomen.

De ligging is van invloed op de soort buitenmuurverf

Een gevel van een woning aan de kust heeft meer te lijden dan de onderkant van een balkon in de stad. Hoe meer de buitenmuurverf wordt belast door verschillende weersinvloeden en/of vervuiling, hoe belangrijker de buitenduurzaamheid van de buitenmuurverf wordt.

De Alpha Topcoat (Flex) en de Alphaloxan (Flex) hebben een zeer hoge buitenduurzaamheid. Daarnaast biedt Sikkens de Alphatex IQ en de Alphatex IQ Mat buitenmuurverf. Deze buitenverf is speciaal ontwikkeld voor te schilderen projecten die aanzienlijk minder te lijden hebben, zoals beschutte gevels en de onderkant van een galerij.

Let op het vochtgehalte van de ondergrond

Nog een laatste tip die voor alle ondergronden geldt: let erop dat deze goed droog is. Als deze namelijk te vochtig is, verstoor je de droging van je buitenverf en krijg je geen mooie aaneengesloten verflaag. Bij de minste geringste beweging van de ondergrond craqueleert of scheurt deze verflaag.

Wil je meer weten over buitenverf?

Of wil je advies over jouw nieuwbouw- of onderhoudsproject? Neem dan contact op met Sikkens Technical Support (Technisch advies | Sikkens)

Nieuwe

Het opstellen van een werkomschrijving en een overeenkomst met de klant voor schilderwerk

Het opstellen van overeenkomsten met klanten

Lees Meer
Krijg de perfecte klantenreferentie voor je schilderwerk

Krijg die perfecte klantreferentie

Lees Meer
maak_een_perfecte_werkomschrijving

Maak een perfecte 'werkomschrijving'

Lees Meer
Klanttevredenheid verkrijgen

Houd je klanten blij bij elke opdracht

Lees Meer