Biobased

Bedrijf Klanten Werk


 

Biobased is ok

Veel verffabrikanten hebben een aflak die biobased is en dat is een hele fijne ontwikkeling in de markt. Maar wat betekent biobased nou precies en waarom is belangrijk om het te gebruiken?

Van fossiele grondstoffen naar herwinbare grondstoffen

Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld voor het bindmiddel. Bindmiddelen zijn nodig voor het binden van pigmenten en vulstoffen, het vormen van een zekere laagdikte en het zorgen voor bepaalde eigenschappen aan de verflaag. Voor het maken van het bindmiddel  kunnen synthetische grondstoffen worden gebruikt of grondstoffen uit de natuur. In biobased producten worden over het algemeen combinaties van synthetische en natuurlijke grondstoffen gebruikt voor de bindmiddelen.

Synthetische grondstoffen wordt meestal uit fossiele grondstoffen gewonnen. Fossiele grondstoffen worden schaarser en het kost veel energie om ze uit de grond te halen.

Natuurlijke grondstoffen daarentegen zijn relatief eenvoudig hernieuwbaar. Hars is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt van verf, dit halen we onder andere uit lijnzaadolie. lijnzaadolie is olie afkomstig uit de zaden van de olievlas en kan jaarlijks worden geoogst. En daarmee is lijnolie een herwinbare grondstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardolie dat in miljoenen jaren is ontstaan.

Classificatie

Om het aandeel herwinbare grondstoffen te bepalen zijn er meetmethodes die door externe onderzoeksinstituten worden gebruikt. Een veelgebruikte methode is de ASTMD 6866. Deze meting bepaalt op basis van koolstofdatering het percentage aan hernieuwbare grondstoffen. Koolstofdatering geeft aan hoe oud materialen zijn; ze zijn enkele jaren of miljoenen jaren oud. Vervolgens wordt dat uitgedrukt in een percentage van het totaal. De hoeveelheid biobased materiaal wordt aangegeven middels een sterrenclassificatie, bijvoorbeeld die van TÜV:

TÜV certificering

 

Een TÜV certificaat is een bevestiging dat een product, dienst, proces of organisatie voldoet aan eisen die worden gesteld in wetgeving, normen en keurmerken. ‘OK Biobased’ is het TÜV certificaat voor producten die bestaan uit (onder meer) biobased grondstoffen. Onafhankelijke deskundigen van TÜV meten de exacte waarden en dat maakt het controleren (en hercontroleren) zeer transparant en maakt het mogelijk en gemakkelijk om producten met elkaar te vergelijken. Voor het certificeren van de Sikkens Rubbol producten maakt AkzoNobel gebruik van de TÜV certificering.

Biobased producten bij Sikkens


De meest verkochte Sikkens buitenlakken producten hebben allemaal hernieuwbare grondstoffen in het recept. Niet alleen de aflakken, maar ook grondverven en een éénpotssysteem. Daarmee biedt Sikkens volledige verfsystemen aan met biobased producten. Over welke producten hebben we het dan? Rubbol Primer, Rubbol Primer Extra, Rubbol EPS, Rubbol SB, Rubbol XD High Gloss. In combinatie met de extreem lange bescherming van onze lakken zorgt dit ervoor dat we onze CO2 footprint kunnen verlagen. Daar zetten wij onze handtekening onder, de Sikkens Signature. Teken jij mee?

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.