Sikkens | Wat is het verschil tussen schrobvaste en reinigbare muurverf?

Bedrijf Klanten Werk

Wat is het verschil tussen schrobvaste en reinigbare muurverf?

Reinigbare muurverf en schrobvaste muurverf, deze twee termen leiden nogal eens tot verwarring. Zo is reinigbare muurverf wel schrobvast, maar schrobvaste muurverf is niet altijd goed reinigbaar. We leggen je in dit blog graag uit hoe dit precies zit.

Een vlek op de muur springt onbedoeld vaak in het oog. Afwasbare muurverf is daarom in veel ruimtes een pré. Reinigbare muurverf vermindert de inzuiging waardoor vlekken er minder snel intrekken. De schrobvastheid van muurverf zegt iets over de robuustheid ervan: hoe goed de verflaag bestand is tegen slijtage door schoonmaakbewegingen. Voor veeleisende toepassingen, zoals een keukenwand achter het fornuis, openbare ruimtes of een trappenhuis, is het belangrijk om voor een muurverf met een hoge klasse schrobvastheid én goede reinigbaarheid te kiezen.

Wat is schrobvaste muurverf?

Schrobvaste muurverf is verdeeld in klassen, vastgelegd in de DIN EN 13300. Deze klasse vind je terug op de verpakking van de muurverf. Klasse 1 is het meest schrobvast. De schrobvastheid van de muurverf wordt getest door de slijtage van de verflaag te meten als er met een Scotch Brite-schuurvlies schrobslagen op worden gemaakt.

Afname verflaagdikte: 

Klasse 1                < 5 µm bij 200 slagen

Klasse 2                < 5 µm tot < 20 µm bij 200 slagen

Klasse 3                > 20 µm tot < 70 µm bij 200 slagen

Verftip: laat muurverf uitharden

Muurverf voelt snel droog aan, maar de verflaag is de eerste dagen nog erg kwetsbaar. Na een maand is de muurverf voldoende uitgehard en voldoet dan aan de op de verpakking vermelde eigenschappen.

Wat is reinigbare muurverf?

Reinigbare muurverf is beter bestand tegen vlekken en kan makkelijker worden afgenomen. Het is vaak een speciaal product in het verfassortiment. Op het verfoppervlak van deze muurverf vormt zich een onzichtbare wasachtige laag. Om te bepalen of je een reinigbare muurverf nodig hebt, is het belangrijk om te kijken naar de gebruiksintensiteit van de ruimte. 

Naast de vaatwasser zijn spetters van koffie, wijn en andere drank- en etensresten vaak de boosdoeners. Hier is de reinigbare Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean op zijn plaats. Dankzij de vuilafstotende werking trekken vlekken er minder snel in en kan deze muurverf ook makkelijker worden schoongemaakt.

In een kantoor, leslokaal of trappenhuis heb je meer kans op vegen veroorzaakt door kleding, handen en stoten van schoenen. Dat vraagt om extreme bescherming, zoals van bijvoorbeeld de Sikkens Alpha Rezisto Anti Marks.

Niet alle muurverven met schrobklasse 1 zijn perfect reinigbaar. Wel hebben de reinigbare muurverven, zoals de Sikkens Rezisto Easy Clean en Sikkens Anti Marks, schrobklasse 1. Als er weinig kans is op vlekken, maar de ruimte wel intensief gebruikt wordt, is een klasse 1 schrobvaste muurverf een goede oplossing, zoals bijvoorbeeld de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.

Verftip: verwijderen vlek in muurverf

Dep een vlek op muurverf zo snel mogelijk met een vochtige spons. Vermijd direct schrobben of poetsen; sommige muurverven gaan door de ontstane warmte glanzen. Kijk hier voor meer tips over het reinigen van muurverf. 

Wil je meer weten over muurverf?

Heb je nog vragen over het verschil tussen schrobvaste en reinigbare muurverf? Of wil je advies over jouw nieuwbouw- of onderhoudsproject? Neem dan contact op met Sikkens Technical Support.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.