Sikkens | Grondverf: wanneer gebruik je welke grondverf?

Bedrijf Klanten Werk


 

Grondverf: wanneer gebruik je welke grondverf?

Met de vele voordelen die eraan kleven, is grondverf eigenlijk onmisbaar voor het bereiken van een gelikt eindresultaat. Grondverf die speciaal gemaakt is voor hout zorgt ervoor dat je lak beter hecht en geeft een prachtige vulling en dekking. Grondverf speciaal gemaakt voor staal of kunststof, onder vakmensen bekend als primer, houdt corrosie buiten de deur, verbetert de hechting van je lak en creëert een mooie laagdikteopbouw. Maar welk product gebruik je nou wanneer om het aflakken tot het beste resultaat te leiden? De keuze is met name afhankelijk van de ondergrond. Lees hier wat grondverf precies doet op de verschillende oppervlakken

 

Grondverf voor hout

‘Hout’ is een vrij breed begrip en welke grondverf je toepast is dan ook afhankelijk van de houtsoort. Rubbol Primer is op vrijwel alle onbehandelde ondergronden te gebruiken, zoals naaldhout, loofhout, multiplex en hout bevattende plaatmaterialen. Dit is een grondverf op alkydbasis met een uitstekende vulling en is prima waterdampdoorlatend. Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend. Rubbol BL Isoprimer en Rubbol BL Rezisto Primer zijn goed geschikt wanneer je een watergedragen primer nodig hebt die isoleert of huidvetresistent is.

Het groot vullend vermogen van grondverf zorgt ervoor dat de verflaag niet ‘’verdwijnt’’, zoals dat bijvoorbeeld bij lakken op kaal hout het geval is. Er ontstaat een stevige hechting en een solide vullende basis voor het verfsysteem. Wat uiterlijk betreft heeft de Rubbol Primer Extra, met zijn mooie vloeiing en langdurig hoge glans, meer weg van een lak dan een grondverf. Hierdoor krijg je een strakke gladde onderlaag voor de aflak. Daarnaast is hij ook nog eens veel dichter dan een normale grondverf. Deze primer verenigt hiermee het beste van twee werelden. Door de optimale vulling is Rubbol Primer Extra bijvoorbeeld goed in staat om schuurkrassen te vullen.

Primer voor staal, verzinkt staal en kunststof

Heb je te maken met staal of verzinkt staal? Dan zijn er weer andere primers toe te passen. Zo is Redox AK Primer geschikt voor gestraald en handontroest staal. Redox EP Multi Primer voor aluminium en gestraald, verzinkt en handontroest staal. Redox BL Multi Primer (voor binnen en buiten) en Redox AC Multi Primer (alleen voor buiten) zijn naast verzinkt staal, aluminium en koper ook toepasbaar op vele andere kunststof ondergronden zoals PVC en plexiglas. De Redox BL Forte pas je toe op metalen ondergronden die flink belast worden met chemicaliën of door mechanische belasting . Wat verder essentieel is, is of de te bewerken onderdelen zich buiten of binnen bevinden. Buiten zijn Redox AK Primer, Redox EP Multi Primer, Redox AC Multi Primer en Redox BL Multi Primer goed te gebruiken. Laatstgenoemde is overigens ook voor binnen beschikbaar, net als de watergedragen epoxy Redox BL Forte. Welke primer je ook toepast, ze hebben allemaal een goede corrosiewering.

Redox AK Primer, Redox EP Multi Primer en Redox AC Multi Primer zijn af te werken met alle oplosmiddelhoudende Rubbol buitenlakken. Daarnaast is Redox EP Multi Primer ook over te schilderen met epoxy- en polyurethaanverven. Redox BL Multi Primer is daarentegen alleen overschilderbaar met de watergedragen Rubbol BL aflakken. Redox BL Forte is bij voorkeur af te werken met zichzelf, het is namelijk een grondverf en aflak in één, en anders met een watergedragen epoxyverf. Redox BL Forte is in vrijwel alle kleuren leverbaar

Grondverf in relatie tot kleur en de aflak

Wanneer je na bovenstaande informatie een goed overwogen keuze hebt gemaakt met welke grondverf of primer je aan de slag gaat, dan moet je wel nog rekening houden met de grondverf in relatie tot kleur en de aflak. De grondverven worden soms minder nauwkeurig op kleur ingesteld om een maximale dekkracht te verkrijgen. Bij het aflakken met houtwerk kies je normaliter voor zo min mogelijk contrastverschil tussen grondverfkleur en aflakkleur. Is die optie er niet? Ga dan voor een grondkleur die qua helderheid grotendeels overeenkomt met de afwerkkleur. Dit zal de dekking ten goede komen.

 

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.