Duurzaam vastgoedonderhoud


 

Doordachte keuzes met People. Planet. Paint.

Hoe weten we nu dat we met onze duurzaamheidsaanpak op de goede weg zijn? Een goede indicatie daarvoor is de plek die we innemen op internationaal erkende ranglijsten. Zoals die van EcoVadis, een belangrijk ratingbureau dat de prestaties op het gebied van duurzaamheid vergelijkt. AkzoNobel heeft in 2020 de hoogste score behaald en staat met de platinum erkenning in de top 1% van ruim 65.000 beoordeelde wereldwijd actieve bedrijven.

Daarnaast hebben we voor het vijfde achtereenvolgende jaar een AAA-rating gekregen in de MSCI Global Sustainabilyt Index. Dat betekent dat we gezien worden als een bedrijf dat toonaangevend is in het beheer van de belangrijkste ESG-risico's en -kansen. En bij Sunstainalytics, wereldwijd toonaangevend in het beoordelen van beursgenoteerde bedrijven op het gebied van de ESG indicatoren worden we beoordeeld als 'industry leader in sustainability in the paint & coatings industry'. Een toppositie op deze ranglijsten is een mooie bekrachtiging van onze ambitie om een duurzaam positief verschil te maken voor onze klanten, onze omgeving en voor volgende generaties. Dat is waar we voor staan bij AkzoNobel: People.Planet.Paint.

Het duurzaamheidswiel van Sikkens

De zes duurzaamheidsthema’s van Sikkens onderschrijven deze duurzaamheidsaanpak; alle elementen die een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving komen aan bod. Ieder verfblik van Sikkens of samenwerking met Sikkens draagt er aan bij, met producten die langdurig meegaan en de gezondheid en het welzijn van werknemers, schilders en eindgebruikers voorop stellen.

Sikkens geeft langdurige bescherming

Wij zien kwaliteit als duurzaamheid. Sikkens heeft producten met langdurig bescherming waardoor je bespaart op transport, productverbruik en onderhoudsinterval. Hierdoor reduceren we onze milieu-impact. Neem bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol XD. Door de unieke bindmiddel-combinatie heeft dit product een zeer lange levensduur.

Sikkens geeft om de samenleving

Verf heeft de kracht om bij te dragen aan een omgeving waarin we ons gelukkig, veilig en gezond voelen. Zo hebben we bijvoorbeeld het AkzoNobel Cares project waarbij we werknemers vrij geven om tijd te maken voor community werk. Of werken we al meer dan 25 jaar samen met Plan International Nederland en SOS Kinderdorpen. Ook hebben we de AkzoNobel Art Foundation in 1996 opgericht waarmee we het cultureel erfgoed willen beschermen.

Sikkens vermindert verbruik in materialen

Duurzaamheid zit in het hele productieproces. Innovatie en ondernemerschap dragen bij aan de juiste oplossingen. Neem bijvoorbeeld, water. Wij gaan slim om met water door in de fabrieken spoelwater te hergebruiken en het winnen van regenwater. Onze decoratieve verffabriek Ashington in Engeland heeft daarvoor de Sustainable Innovation Award van The British Coatings Federation gewonnen. Het resultaat? Afgelopen 5 jaar hebben we 34% minder water gebruikt, 25% CO2 gereduceerd en 42% minder afval. Hoog rendement en goede dekking dragen hier ook aan bij doordat je minder verf en daardoor minder grondstoffen nodig hebt.

Sikkens wil CO2 neutraal zijn

We kijken of we het aandeel vluchtige organische stoffen (VOC) kunnen verlagen. In 2050 wil AkzoNobel, waaronder Sikkens, helemaal CO2 neutraal zijn. Enerzijds doen we dat met watergedragen verf. Deze verf is voor ons de toekomst omdat dit het milieu het minst belast. Het streven is een volledig watergedragen verfassortiment te onwikkelen en wij zijn trots hier een voortrekkersrol in te hebben. Ook hebben we biobased verf. Dit is gebaseerd op herwinbare grondstoffen met behoud van kwaliteit. Zo gebruiken we minder fossiele grondstoffen en dragen wij bij aan een circulaire economie. Voor een aantal buitenlakken zijn we TÜV gecertificeerd. Ook hebben we het EU Ecolabel - hét Europese milieukeurmerk om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Dit keurmerk zit op een aantal producten van ons binnenassortiment.

Sikkens vermindert afval

Wij onderzoeken alle opties in het realiseren van een circulaire economie door het hergebruiken van producten en grondstoffen. Zo is door AkzoNobel in 2018 12% minder afval geproducteerd. Zo zijn de Meesterhand verfbakken van 100% gerecycled plastic gemaakt en de Sikkens plastic verpakkingen van 25% gerecycled plastic. Wij zijn bezig het percentage gerecycled plastic van de Sikkens verpakking te verhogen. Verder minimaliseren we verf restpartijen door hergebruik in eigen producten en kwaliteitsborging. AkzoNobel is een samenwerking begonnen met Veolia en Renewi en we kijken naar de mogelijkheden om verf te recyclen. In Engeland zijn we hier al mee begonnen. Samenwerken in de keten heeft geholpen om afval per ton productie met 29% te verlagen in de afgelopen 5 jaar. Binnen AkzoNobel is transport zo geregeld dat er nooit lege of halflege vrachtwagens rijden. En in samenwekring met partner Black Bear halen wij zwarte pigment uit gebruikte autobanden die worden ingezet voor de ontwikkeling van onze poedercoatings. Gerecyclede grondstoffen dienen als basis voor onze kwaliteit.

Sikkens heeft gezondheid en welzijn hoog in het vaandel staan

We streven naar toonaangevende prestaties op het gebied van gezondheid, veiligheid, milieu en beveiliging (HSE) met als doel om geen letsel, verspilling en schade op te lopen doro middel van operationele uitmuntendheid. Veel van onze verven zijn al gelabeld met een A+ op Indoor Air Quality. Dit zijn verven met de laagst schadelijke emissie, waardoor de binnenlucht kwaliteit in de huizen en kantoren niet verslechterd door de verf. Veiligheid staat voorop. In 2018 daalde het aantal gerapporteerde gewonden met 5% op productielocaties van AkzoNobel. Het letsel percentage ligt al op het streefniveau dat target is voor 2020. Daarnaast is 66% van onze productielocaties al meer dan een jaar zonder ongevallen. Product Stewardship Policy richt zich volledig op de leefomgeving, gezondheid en veiligheid omtrent onze producten en de materialen die wij gebruiken. Zo was AkzoNobel het eerste bedrijf dat loodverbindingen uit verf haalde. Nu zijn we de eerste waarbij het mogelijk is om bijna Epoxy-vrij te werken met onze producten Polyfilla Pro W350, W360 en W370.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.