Wat is het verschil tussen beits en lak?

Hout kent twee vijanden: vocht en droogte. Teveel van allebei tast het hout aan. Hout dat langdurig nat is, loopt het gevaar aangetast te worden door schimmels. Teveel droogte is daarentegen ook niet goed, omdat het scheuren kan veroorzaken. Door hout te beitsen of te lakken kun je dit soort tegenslagen voorkomen. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee verftypes en wanneer gebruik je het één en wanneer het ander?


 

Beits of lak, wat is het verschil?


Beits en lak zijn twee heel verschillende verftypes. Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat hout dat gebeitst is, kan blijven werken en 'ademen' nadat het behandeld is. Vocht trekt nog steeds in en uit het hout, terwijl het toch beschermd is tegen water en allerlei weersinvloeden, omdat de beits in het hout is getrokken.
Lak trekt niet, zoals beits, in het hout, maar blijft er bovenop liggen en hecht zich aan het oppervlak, als een filmlaag. Vocht kan niet meer in of uit het hout trekken. Lak heeft altijd een goede grondlaag nodig. Beits breng je juist direct op het hout aan, het zogenaamde éénpotsysteem.

Verschillende soorten beits


Beits is er voor binnen en buiten, in watergedragen vorm of op oliebasis. Het is meestal kleurloos of transparant, zoals Cetol Novatech en Cetol BL Natural Mat van Sikkens, maar er zijn ook dekkende types, met een kleur, zoals EPS DSA Ventura. Bij behandeld hout met een transparante beits, blijft de houtstructuur zichtbaar. Het is wel minder duurzaam dan de dekkende variant.

Verschillende soorten transparante lak


Ook lak is verkrijgbaar in verschillende varianten. Cetol TGX Gloss en Cetol TGLX Satin Plus zijn goede voorbeelden van transparante buitenlakken die lang bescherming aan het houtwerk bieden. Ze geven een dikke, filmvormende laag, maar zijn wel vochtregulerend. Als basislaag voor optimale inkleuring van het hout kan Cetol HLS Plus of Cetol Novatech gebruikt worden. De houtstructuur blijft zichtbaar, die wordt zelfs geaccentueerd. 

Beits of lak?


Niet-maatvaste bouwdelen, zoals schuttingen, schuren en gevelbetimmeringen, behandel je het beste met een beits. Aan de onbehandelde kant kan gemakkelijk vocht in het hout trekken en dit kan er door het vochtregulerende vermogen van de beits weer uit ontsnappen. Schilder je dit soort bouwdelen aan één kant met een lak, dan kan het gaan bladderen.
Maatvast houtwerk, zoals deuren en kozijnen, zijn rondom behandeld met een dekkend grondverfsysteem. Dit soort houtwerk is daarom meer gebaat bij een beschermende lak. Deuren en kozijnen beitsen kán wel, maar wordt niet geadviseerd vanwege de kortere duurzaamheid. Met lak geschilderd hout gaat nou eenmaal langer mee.

Mag je beits over lak aanbrengen of andersom?


Hout dat eerder is bewerkt met verf of dekkende lak, moet eerst goed opgeschuurd worden, voordat er een beitslaag kan worden aangebracht. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan de beits niet intrekken in het hout, door de isolerende werking van de onderliggende lak.
Andersom, lak over beits, is geen enkel probleem. Het hout moet uiteraard eerst goed worden gereinigd en geschuurd. In veel gevallen moet ook het transparante systeem verwijderd worden.

Alle Cetol transparante buitenlakken en -beitsen vind je hier.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.