Hoe schilder je een ultiem glanzende voordeur met hoogglans lak?

Een ultiem glanzende voordeur is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Bij buitendeuren wordt meestal voor hoogglans lak gekozen om de luxe uitstraling, maar ook vanwege de harde toplaag die tegen allerlei weersomstandigheden en bijvoorbeeld stoten en krassen beschermt. Een buitendeur mooi glanzend afwerken is echter niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Oneffenheden vallen bij hoogglans lak extra op. In dit blog leggen we je uit hoe je het beste resultaat bereikt.


 

Meesterhand kunststofharen kwast


Om deuren mooi te schilderen is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Voor een ultiem glanzende voordeur gebruik je bij voorkeur Rubbol XD, Rubbol SB of Rubbol AZ High Gloss van Sikkens. Voor een watergedragen hoogglanssysteem buiten kan ook voor Rubbol BL Endurance gekozen worden. Maar goede hoogglans lak is niet het enige dat tot een goed resultaat leidt. Zo kan een voordeur worden gelakt met een goede viltroller, maar een kwast geeft een nog mooier resultaat. De keuze van de kwast is overigens wel bepalend voor het eindresultaat. Zo kan er voor de grondlaag het best een langharige kwast gebruikt worden, terwijl er tijdens het aflakken beter een besleten exemplaar ingezet kan worden, een ovalen lakkwast met een grote doorsnede van zo'n 55 millimeter en met veerkrachtig Chinees varkenshaar of een kunststofharen kwast van Meesterhand.

Niet te koud en niet te warm


Bij het schilderen van een voordeur zijn de weersomstandigheden van groot belang. Zo is een buitentemperatuur van zo'n 17℃ ideaal voor het schilderen met hoogglans lak. Is het veel warmer of kouder, staat er een harde wind, schijnt de zon op de te schilderen voordeur of is de luchtvochtigheid erg hoog, dan zijn de omstandigheden niet ideaal. De verwerkingsdikte of viscositeit van de hoogglans lak is mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Zo beïnvloedt kou en extreme warmte bijvoorbeeld de vloeiing van de lak nadelig. 

Schuren met fijn papier


Voordat je aan aflakken toekomt, ontvet en reinig je de deur. Scheuren en gaatjes vul je op en werk je weg met een overschilderbaar houtreparatiemiddel. Vervolgens schuur je de deur grondig. Wanneer de oude laklaag er nog redelijk goed op zit, kun je het beste fijn schuurpapier gebruiken, met korrel P320. Nat schuren, met als resultaat een zeer fijn schuurpatroon, is ook een optie. Bij veel schade en oneffenheden is wat ruwer schuurpapier noodzakelijk, om de voordeur glad te krijgen. Zodra je hem stofvrij heb gemaakt, breng je de grondlaag op. Als deze laag droog is, zorg dan dat de deur goed glad is. Schuur hem eventueel nog eens bij met fijn schuurpapier.

Aflakken


Voor het aflakken gebruik je bijvoorbeeld Rubbol XD of Rubbol SB High Gloss. Voor een strak eindresultaat met een beperkt risico op zakkers, verdeel je de deur in twee denkbeeldige vlakken, boven elkaar. Je begint met het bestrijken van de onderste helft. Zet de kwast halverwege het vlak op, strijk hem naar beneden en vervolgens in dezelfde baan naar boven. Herhaal dit totdat de hele onderste helft van de deur is bestreken met hoogglans lak. Verdeel de verf vervolgens horizontaal. Daarna is de bovenste helft van de deur aan de beurt. Bestrijk die op dezelfde manier als de onderste helft met de hoogglans lak, eerst verticaal en daarna horizontaal. Laat de banen, voor een gelijkmatige laagdikte en om druipers tegen te gaan, iets doorlopen over het onderste gedeelte.
Bestrijk het hele oppervlak daarna kruislings of diagonaal om overal een gelijkmatige laagdikte te krijgen. Afstrijken doe je uiteindelijk van boven naar beneden en van beneden naar boven. Zet je kwast ongeveer twee centimeter onder de kop van de deur aan en strijk naar beneden. De volgende baan begin je onderaan.

Waar moet je op letten?


Voor het strijken van de onderkanten en bovenkanten van de deur gebruik je een apart klein kwastje, om stof op het oppervlak te vermijden. Houd de aflakkwast onder een hoek van 90° ten opzichte van de deur. Zo krijg je het beste resultaat. Binnen de kortste keren heb je op deze manier een ultiem glanzende voordeur geschilderd.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.