Environmental Product Declaration

Om transparant te zijn over de voetafdruk van onze producten binnen het muurverf- en lakkenassortiment publiceren we EPD's (milieu-productverklaringen). In een EPD is de impact gedocumenteerd die een product binnen één categorie heeft op het milieu tijdens zijn levenscyclus; van winning van de grondstoffen tot het definitief verwijderen van het product. Op die manier helpen EPD's om meer inzicht te geven in de voetafdruk van onze producten. Daarbij kunnen ze helpen bij het verkrijgen van punten voor groene gebouwcertificaten zoals BREEAM en LEED.

Wat is een EPD?*

Onze EPD’s zijn documenten waarin is gekeken naar de impact van onze verf op het milieu. Deze impact is uitgedrukt in getallen die afhankelijk zijn van het kader waarbinnen het document is opgesteld. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan aspecten als verfdikte en het toepassingsoppervlakte waarop de berekeningen zijn gemaakt. Dit is in het geval bij Sikkens op basis van 1m².

Bij Sikkens hebben we EPD's voor onze binnen- en buitenlakken en voor onze binnen- en buitenmuurverven. Binnen elke categorie zijn meerdere producten opgenomen en op basis daarvan wordt de gemiddelde impact berekend die vertegenwoordigd is in het document. De inhoud van de EPD’s zijn op wetenschappelijk wijze verkregen, gebaseerd op Europees geldende normen (EN 15804, ISO 14025 en ISO 14044). 

De berekeningen zijn niet alleen gemaakt op basis van het productieproces van de verf maar op de totale impact tijdens elke fase van zijn levenscyclus. Hierin is dus onder andere de productie, distributie en applicatie van de verf opgenomen. Het maken van de analyse, het schrijven van een rapport en het voorbereiden van de EPD worden uitgevoerd door een externe partij; in het geval van Sikkens is dit Ecomatters. Een onafhankelijke derde partij verifieert vervolgens deze bevindingen om ervoor te zorgen dat het proces zo goed en transparant mogelijk verloopt.

 

Waarvoor dienen EPD’s?

We werken met meer duurzame materialen dan ooit en introduceren continu nieuwe verven die langer meegaan en een lagere impact op het milieu hebben. Met behulp van onze EPD’s willen we zo transparant mogelijk zijn over de impact van onze producten op het milieu. Tevens kunnen de documenten helpen bij het verkrijgen van punten voor groene certificeringen van gebouwen.

Gebouweigenaren en ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld punten verkrijgen voor LEED certificering (tot 2 punten extra) of BREEAM (tot 1½ punt extra), als er producten met EPD’s worden gespecificeerd. Als een specificatie gemaakt is waarin een EPD wordt vereist, kan een schilder nu makkelijk voor onze producten kiezen.

Voor meer informatie; vraag ernaar bij je Sikkens contactpersoon of mail ons naar info@sikkens.nl

Alle huidige beschikbare milieuproductverklaringen van Sikkens vind je hier:

Sikkens Binnenmuurverven

Sikkens Binnenmuurprimers

Sikkens Buitenmuurverven

Sikkens Binnenlakken

Sikkens Binnenlakken primers

Sikkens Buitenlakken

Sikkens Alpha Recycle Mat

*Een EPD op zich is geen symbool of keurmerk voor een milieuvriendelijk product; het geeft je betrouwbare data maar geen oordeel.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.