Een open kantoorruimte met een muur van ramen aan de linkerkant

Transformeer kantoren met de Sikkens Kleur van het Jaar

Nu 'hybride werken' heel gewoon is geworden, zijn werknemers op zoek naar een nieuw soort werkomgeving waar ze zich 'thuis' voelen. Met deze kleurenschema's, waarin gebruik wordt gemaakt van de Lush- en Raw-paletten in combinatie met de Sikkens Kleur van het jaar, Wild WonderTM, kunnen kantoorgebouwen een meerwaarde krijgen en kunnen inspirerende, duurzame en prettige ruimtes worden gecreëerd waarin werknemers zich verbonden voelen met de buitenwereld.

Tegenwoordig zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat we goed moeten zorgen voor onze geestelijke gezondheid1, dus we hebben een werkomgeving nodig waarin we ons ondersteund voelen en die ons een positief gevoel geeft. Het is aangetoond dat werknemers die zich verbonden voelen met de natuur, minder stress ervaren en beter in hun vel zitten2 en het gebruik van kleurenschema's die mensen aan de natuur herinneren, zou deze band kunnen versterken. 

De natuurlijke groene, grijze en lila kleuren van het Lush-palet zijn geïnspireerd op de kleuren van bossen en parken en zorgen voor een gevoel van frisheid en vertrouwdheid. Deze kalmerende en rustgevende tinten kunnen fungeren als een natuurlijk tegenwicht tegen een steriele door technologie gedomineerde omgeving.

Het Raw-palet is ook geïnspireerd op de natuur, met tinten die doen denken aan de kleuren van onbewerkte materialen en geoogste gewassen, zoals hout, stro en tarwe. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van 'biophilic design', waarin de band tussen mens en natuur centraal staat, bijdraagt aan een verhoging van de productiviteit en het algehele welzijn3. Samen vormen deze verrijkende tinten een springplank voor creativiteit en innovatie.

Om kantoorgebouwen op te waarderen met een werkomgeving waarin werknemers zich ondersteund en verrijkt voelen, zijn hier vier kleurenschema's waarin de Sikkens Kleur van het jaar, Wild WonderTM, wordt gebruikt in combinatie met de Lush- en Raw-paletten.

Een uitnodigende kantoorruimte

 

'Biophilic design' is een manier van ontwerpen waarbij de natuur wordt geïntegreerd in de gebouwde omgeving om ruimtes te creëren waarin mensen zich kunnen ontspannen en zich verbonden voelen met de buitenwereld. De kleuren in het Lush-palet, die zijn geïnspireerd op tinten die je vindt in bossen, tuinen en parken, kunnen hierbij helpen. Hier zorgen de subtiel zachtgroen geverfde muren in combinatie met de kleur Wild WonderTM voor een prettige en rustgevende sfeer, terwijl de inrichting helpt om het comfort en de vertrouwdheid van het thuiswerken over te brengen naar een vergaderruimte op kantoor.

Welke kleuren?

60YY 33/130 G3.12.56
50YY 49/191 G0.16.68

De lambrisering van een vergaderruimte in een kantoor is geverfd in de kleuren zachtgroen en Wild Wonder.

Zorgen voor comfort in een open kantoorruimte

 

De Lush-kleuren die in deze open kantoorruimte worden gebruikt, vormen het perfecte natuurlijke tegenwicht tegen alle technologie die hier aanwezig is, waardoor de ruimte gezelliger en toegankelijker aanvoelt. Een muur geschilderd in een donkere paddenstoelenkleur zorgt voor warmte en bakent het bureaugebied af, terwijl de aangrenzende en tegenoverliggende muren in deze ruimte, die zijn geschilderd in verschillende tinten groen en Wild WonderTM, zorgen voor een gevoel van natuurlijke rijkheid en creativiteit.

Welke kleuren?

20GY 46/067 J0.05.65
50YY 49/191 G0.16.68
60YY 33/130 G3.12.56
52GY 24/050 K0.05.47
38RR 15/026 AN.02.35

De muren van een open kantoorruimte zijn geverfd in donker paddestoelengrijs en daarnaast in tinten groen en beige

Een thuiskantoor verrijken 

 

De verrijkende tinten van het Raw-palet kunnen elke kantoorruimte warmte en energie geven. Hier zorgt een in kleurvakken verdeelde muur waarop turfbruin, de kleur van zachte klei en de Sikkens Kleur van het jaar, Wild WonderTM, worden gecombineerd, voor een uitnodigende en verfrissende uitstraling.

Welke kleuren?

10YY 30/106 E7.10.53
50YY 49/191 G0.16.68
70YR 09/086 D6.13.24

Een thuiskantoor geverfd in verschillende tinten bruin

Een inspirerend kantoorexterieur

 

Buitenmuren en ramen geschilderd in kleuren uit het Raw-palet zorgen ervoor dat dit gebouw prettig solide en inspirerend aanvoelt. De mix van zachte, warme tinten creëert een subtiel contrast, waarmee de unieke kenmerken van het gebouw worden benadrukt en tegelijkertijd het natuurlijke licht wordt weerkaatst.

Welke kleuren?

30YR 16/162 C3.16.38
90YR 36/203 E2.17.58
50YY 49/191 G0.16.68

De buitenkant van een kantoor met panelen geschilderd in bruintinten

1. GWI, 2021. 34,6% is het enigszins eens en 28,1% is het helemaal eens met de stelling 'Ik ben nu bewuster bezig met mijn geestelijke gezondheid dan voor de pandemie.'

2. Pouso, S., Borja, Á., Fleming, L., Gómez-Baggethun, E., White, M. and Uyarra, M., 2021. Contact with blue-green spaces during the COVID-19 pandemic lockdown beneficial for mental health. Science of The Total Environment, 756, p.143984.

3. 'Biophilic design' is een manier van ontwerpen waarbij wordt onderkend dat we genetisch verbonden zijn met de natuur en dat een mensgerichte benadering kan leiden tot een verbetering van veel van de ruimtes waar we wonen en werken. In een kantooromgeving kan deze manier van ontwerpen leiden tot aantoonbare verbeteringen van de productiviteit en het welzijn en een vermindering van het aantal ziekteverlofdagen. The Biophilic Office, BRE Group.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.