Alphatex SF: Zelfde kwaliteit, lagere CO2 uitstoot*

* ten opzichte van de oude formule

Alphatex SF is al jaren een vertrouwde naam binnen het Sikkens binnenmuurverf assortiment. Op dat gebied gaat er niets veranderen. Wat wel nieuw is, is dat Alphatex SF nu gedeeltelijk gemaakt wordt van biobased grondstoffen. Het resultaat: een product welke identiek is aan het “oude” product, maar een lagere CO2 uitstoot heeft en dus beter is voor het milieu (ten opzichte van de oude formule).

Wat is biobased?

Wat betekent biobased? Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld bindmiddel. Wanneer dit bindmiddel (deels) wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die terug kunnen groeien binnen de levensduur van een product, noemen we dat biobased. Grondstoffen die niet terug groeien, bijvoorbeeld aardolie, worden fossiele grondstoffen genoemd.

Vanwege die hernieuwbare grondstoffen in Alphatex SF, heeft Sikkens een officieel REDcert² certificaat gekregen voor dit product. Wanneer je met Alphatex SF schildert zal je geen verschil merken ten opzichte van het “oude” product: niet in de verwerking, noch in het eindresultaat. 

Biomassa balans methodiek

Om aan te kunnen tonen dat Alphatex SF daadwerkelijk gemaakt wordt met Biobased grondstoffen, maakt Sikkens gebruik van de Biomassa balans methodiek. Dit is een methode waarbij de mate van biobased gehalte wordt bepaald o.b.v. het gehele productieproces van onze leverancier van bindmiddelen. De leverancier mengt zowel fossiele als hernieuwbare grondstoffen in hun productieproces, waardoor het zowel fossiele als biomassa balans bindmiddelen produceert. Sikkens mengt vervolgens beide bindmiddelen in haar verf. Het exacte percentage biobased grondstoffen kan daarom niet gemeten worden in het eindproduct.

Klinkt ingewikkeld? Is het ook! Je kunt het misschien nog het best vergelijken met groene stroom. Ook dit is een mix van groene energie (opgewekt d.m.v. bijvoorbeeld windenergie) en grijze energie (opgewekt d.m.v. fossiele brandstoffen).

Lagere CO2 uitstoot

Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen heeft twee voordelen. Ten eerste put het de aarde niet uit, omdat deze grondstoffen weer terug groeien. Ten tweede stoot je door middel van het gebruik van deze grondstoffen minder CO2 uit vergeleken met fossiele grondstoffen. Bijvoorbeeld omdat er bijproducten van hout (denk aan pulp) worden gebruikt.

Wat levert dat dan op? In het geval van Sikkens Alphatex SF scheelt dat op jaarbasis meer dan 65.000 kilo CO2!* Dat staat gelijk aan 2500 ritjes van Amsterdam naar Antwerpen met de auto**. Dezelfde kwaliteit, maar met een lagere uitstoot. Wat wil je nog meer?

*Besparing of grondstof niveau. Gebaseerd op het verkoopvolume van Alphatex SF in de Benelux in 2020

** Bron: Carbon Trust

Lagere co2 uitstoort van de alphatex sf biobased
Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.