star social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close
Watergedragen verf Sikkens

Sikkens | Watergedragen verf in vochtige binnenruimtes - 5 tips!

5 tips voor watergedragen verf in vochtige binnenruimtes

Wanneer je buiten gaat schilderen kies je al vrij snel voor een alkydharsverf vanwege de luchtvochtigheid. Maar binnen, waar je ook vochtige ruimtes kent, ben je verplicht watergedragen verf te gebruiken. Om de verf- en droogsnelheid te behouden, hierbij een opfrisser met vijf tips voor een optimaal resultaat met watergedragen verf.

Tip 1 - Relatieve luchtvochtigheid

 

Voor goed schilderwerk is de relatieve luchtvochtigheid enorm van belang. En daar moet je hoogstwaarschijnlijk iets aan doen wanneer je in vochtige ruimtes gaat schilderen met watergedragen verf. De combinatie van een koude ruimte en een relatief hoge luchtvochtigheid is funest voor het hechtingsproces, de duurzaamheid en de watergevoeligheid van de verflaag. Denk hierbij aan ruimtes zoals de badkamer en schuur. Zorg er dan voor dat de ondergrond- en omgevingstemperatuur niet lager is dan 8°C met een relatieve luchtvochtigheid dat niet hoger uitvalt dan 85%. Vermijd daarnaast tocht om zo de vloei positief te beïnvloeden.

 

Tip 2 - Optimaal ontvetten en schuren

 

Relatieve luchtvochtigheid in orde? Ga aan de slag met ontvetten en schuren. Ontvetten vergt nauwkeuriger werk wanneer het om watergedragen verf gaat in vochtigere ruimtes, omdat vet en water elkaar afstoten. Gebruik daarom bij voorkeur Alabastine verfreiniger en werk met een extra primer voor optimale hechting. Verder is schuren ook een secure klus voor je gaat schilderen met watergedragen verf. Te grove schuurmiddel: blijvende krassen. Te fijne schuurmiddel: slechte hechting. Gebruik daarom Sia Schuurpad extra fine wanneer je handmatig gaat schuren. Daarnaast is een excentrisch roterende schuurmachine een perfect machinaal alternatief.

 

Tip 3 - Rollers en kwasten

Je hebt waarschijnlijk je eigen favoriete roller en kwast, maar voor watergedragen verf in vochtige ruimtes is de lakviltroller met een poolhoogte van 5 millimeter ideaal. Denk bijvoorbeeld aan de Meesterhand lakviltroller die de verf netjes verdeelt over de oppervlakte. Neem je even pauze tijdens het rollen? Zet de Meesterhand roller op een verzinkt rooster om zo afdrukken op de roller te voorkomen. En wanneer je met de kwast aan de slag gaat voor de kleine oppervlaktes, gebruik dan een kwast met een goed verfopnemend vermogen, zoals de Meesterhand Premium Aqua. Deze kwasten hebben een fijne mix gemodificeerde polyester vezels die zorgen voor een streeploze afwerking!

 

Tip 4 - Watergedragen lak verfspuiten

De verfspuit wordt nog wel eens vergeten, maar deze zorgt ervoor dat watergedragen verf egaler wordt verdeeld over de oppervlakte waardoor laksporen worden vermeden. Zorg er wel voor dat je de watergedragen verf wat extra verdunt en gebruik maakt van een bredere spuitstraal. Zo spuit je een stuk egaler en droogt het geheel sneller. Vergeet daarnaast niet de ramen en deuren te sluiten, want een windstoot wil je niet in je kamer hebben tijdens het spuiten.

 

Tip 5 - Watergedragen verven en reinigingsmiddelen

Heb je eenmaal de watergedragen verf netjes op het timmerwerk geschilderd, dan wil je natuurlijk ook dat dit netjes blijft. Vermijd daarom brandspiritus, alcohol- en chloorhoudende reinigingsmiddelen wanneer je bijvoorbeeld de ramen in de badkamer een goede schoonmaakbeurt wilt geven na het schilderen met watergedragen verf. Deze middelen kunnen er namelijk voor zorgen dat de watergedragen verf week wordt of zelfs wordt afgespoeld.