Geef de Zaan terug aan de bewoners

Woningen in Zaanstad beschermd tegen weersinvloeden met Sikkens Cetol Novatech

Water speelt voor de gemeente Zaanstad, ten noordwesten van Amsterdam, een grote rol. In het Zuiden vormt het IJ, de verbinding van Amsterdam met de Noordzee, de grens met het stadsgebied; de Zaan slingert door het stadscentrum, waaraan het stadje ook haar naam dankt. Maar gevormd werd de stad door de industrie die zich langs de waterwegen vestigde.

Wooncomplex Zaanwerf aan de oevers van de Zaan

Met de bloei van Amsterdam in de 17e eeuw begon de vroege industrialisering die de regio de titel "eerste industriegebied van Europa" opleverde. Industriële monumenten getuigen ook vandaag nog van dit tijdperk. Veel van de oude industrieterreinen zijn het niet waard om behouden te blijven. Deze worden tegenwoordig ontruimd en opnieuw bebouwd. Onder het motto "Geef de Zaan terug aan de bewoners" moesten de gebieden langs de Zaan weer toegankelijk worden voor de bewoners. Eén element daarbij is het wooncomplex Zaanwerf, met meer dan 300 woningen en een industrieterrein van 600m², van het Frans-Nederlandse architectenduo Tania Concko en Pierre Gautier. Centrum van de oeverbebouwing is een negen etages tellend houten woonblok met houtskeletbouwwijze. Grote delen van de gevel zijn voorzien van een red-cedar-beplating, terwijl voor de raamkozijnen donkerrood meranti werd gebruikt. Hout, zowel als bouwmateriaal als handelswaar, was vroeger in de regio alom vertegenwoordigd - en dat is nu ook weer het geval. Tegelijkertijd onderstreept de natuurlijke gevelbeplating de weer herstelde verbinding tussen natuur en stad. Daarom moet het hout ook zo veel mogelijk naturel overkomen. Wooncomplex Zaanwerf in Zaanstad gebeitst met Sikkens Cetol Novatech

Om beschermd te zijn tegen de weersinvloeden werd het twee keer met Cetol Novatech gebeitst. Vooral de raamkozijnen van meranti vormden een uitdaging. Het grofporige hout heeft een hoogwaardige coating en een zorgvuldige behandeling nodig, en wel met de rijk aan vaste stoffen en oplosmiddelarme houtbeits op basis van high-solid-harsen. Dankzij de natuurlijke uitstraling is het gebouw een populaire ontmoetingsplaats voor wandelaars geworden die op de nieuwe promenade langs de Zaan flaneren - wat dat betreft is de verbinding dus geslaagd.

Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers te herkennen. Dit helpt ons om jou de best mogelijke gebruikservaring te bieden en de site continu te verbeteren. (Als je verder surft op deze site, stem je automatisch in met ons gebruik van cookies.) Cookie informatie pagina