Kantoorpand Kraanspoor in Amsterdam

Voormalig fundament voor verrijdbare kranen, nu Kantoorpand Kraanspoor

Kraanspoor Amsterdam

Tot in de jaren '70 van de vorige eeuw werden hier tankschepen gebouwd, tegenwoordig ontstaan hier ideeën voor de media.

Kraanspoor Amsterdam oogt luchtig en transparant

In 1946 ontstond de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) uit de fusie van twee kleinere bedrijven en vestigde zich aan de noordelijke oever van het IJ in Amsterdam-Noord, op een oppervlakte van ongeveer 90 hectare. Na de sluiting in 1978 werd het terrein 20 jaar lang min of meer vergeten om in de jaren '90 een ware hot spot voor jonge creatievelingen en kunstenaars te worden. Tegenwoordig heeft er zich een levendige mix van cultuur, wonen, bedrijven en creatieve economie gevestigd - onder andere in het kantoorgebouw op de voormalige pier van de werf. In 1952 gebouwd, diende het kantoorgebouw als fundament voor verrijdbare kranen, tegenwoordig dient het als onderbouw voor het aparte gebouw. Deze nieuwe toepassing was echter niet geheel zonder problemen, omdat het draagvermogen van de constructie niet voor deze lasten was berekend. Daarom moest bij de planning van het gebouw gebruik worden gemaakt van lichte materialen en constructie-elementen. Fraai neveneffect: het gebouw komt daardoor transparant en luchtig over. Deze indruk wordt ook nog eens onderstreept door de doorlopende grote glazen gevel van 5.000m2.

Sikkens Cetol BL Decor ondersteunt overgang van kozijn naar contructie Kraanspoor

Om het binnenklimaat te regelen, werd de gevel tweeschalig uitgevoerd: een glazen omhulsel met houten kozijnen met daar vóór een laag van horizontale, verstelbare glazen lamellen. De ramen hebben een afmeting van 7,50 x 2,80m, een flinke uitdaging voor de fabricage en montage. De geprefabriceerde grenen kozijnen met rood-ceder-sierlijsten werden op de bouwplaats in de gevel geplaatst. De deklaag van de houten constructie werd met de hand aangebracht. Hiervoor werd Cetol BL Decor als transparante deklaag gekozen, omdat zo de overgang van het kozijn naar de constructie probleemloos en zonder zichtbaar verschil kon worden gecreëerd. Nu dwaalt de blik, vanuit het kantoor, af over het IJ ingelijst door beleefbaar hout - puur natuur op een stedelijke locatie.

SELECT product_uuid FROM casestudies2products WHERE product_brand = 'Sikkens' AND product_country = 'nl' AND product_language = 'nl' AND casestudie2product_ts_delete IS NULL AND casestudie_id = 201

Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers te herkennen. Dit helpt ons om jou de best mogelijke gebruikservaring te bieden en de site continu te verbeteren. (Als je verder surft op deze site, stem je automatisch in met ons gebruik van cookies.) Cookie informatie pagina