Chabran Barakken Avignon

Heden en verleden ontmoeten elkaar in de barakken van Chabran in Avignon

Waar heden en verleden elkaar ontmoeten. Gelegen aan de voet van de stadswallen om Avignon werd de voormalige kazerne van Chabran in 1906 gebouwd om ruimte te bieden aan de in het Palais des Papes gelegerde soldaten. Het gebouw stond inmiddels deels leeg. Het werd gekozen als centrale huisvesting voor verschillende overheidsdiensten die voordien verspreid waren.

Het project

Een moderne touch voor kazerne Chabran in Avignon

Nadat hij de vier nieuwe gedeelten had gezien, vond de architect het belangrijk om het oorspronkelijke oude gebouw als uitgangspunt te nemen. Dit hield in dat hij de twee oude zijgebouwen en het centrale kazernegebouw in ere wilde herstellen. De opdracht van de klant was duidelijk en werd weergegeven door de verschillende architectonische keuzes die werden gemaakt: het behoud van de vanzelfsprekendheid en eenvoud van het gebouw met het oog op de integratie van overheidsdiensten. Verder diende het ontwerp rekening te houden met de herinnering aan het verleden waarbij er tegelijkertijd een moderne architectonische toets moest worden gegeven aan de nieuwbouw "Om de eenheid te bewaren werd ons daarnaast gevraagd om één enkel homogeen gevelbeeld neer te zetten," verklaart Jean-Michel Fradkin, architect bij het bureau Fanzutti, verantwoordelijk voor dit project. "We wilden deze kazerne een opfrisbeurt geven, en er een moderne touch aan geven". Bij de bouw van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld, werd de gevel aan de zijden van de Place d'Armes behouden. Op de Place d'Armes is door de stad Avignon een park aangelegd met een panoramisch uitzicht op de buitenmuren van de stadswallen. Van binnen zijn de oude gebouwen totaal opnieuw ingericht, en zijn bijvoorbeeld de slaapzalen getransformeerd tot kantoorruimten.

De verfkeuze

Om te zorgen voor uniformiteit in de gevels ging Jean-Michel Fradkin uit van de gedachte van witkalk. "Wat de verf betrof hebben we eerst de oude delen gereinigd en afgekrabd en de nieuwe betondelen hebben we geschilderd,' vertelt de architect. "Voor de onderbouw werd bijvoorbeeld witte verf gekozen, omdat deze kleur goed paste bij de twee andere elementen van het onderste gedeelte van het gebouw: beige siersteen en de betongrijze zandstenen bouwdelen."

Verfkeuze zorgt voor uniformiteit in de gevels van Caserne Chabran in Avignon

Voor het nieuwe gedeelte van het gebouw (wat neerkwam op 30% van de totale werkzaamheden) is de architect uitgegaan van kalkpleister voor een gladde en gewolkte afwerking. "We moesten de architect alleen voor dit aspect van het bouwproject een voorstel doen," vertelt Vincent Martin, directeur van Indigo Bâtiment, met wie het bureau Fanzutti samenwerkte. "Ik wilde nog een stap verder gaan, en zo hebben we ook voorstellen uitgebracht voor het gehele project. Het budget was cruciaal voor dit project, en dankzij de producten van Sikkens waren wij in staat een zeer interessante prijs neer te leggen, zodat we uiteindelijk werden geselecteerd om het gehele project te realiseren. De keuze voor de kleuren gaf daarbij de doorslag."

"We wilde absoluut uniformiteit in de gevel en dat hebben we kunnen bewerkstelligen door zowel op het oude als het nieuw bouwgedeelte dezelfde tint van Sikkens aan te brengen," zegt Jean-Michel Fradkin. "De producten waren volledig aangepast aan dit project, en voldeden volkomen aan de wensen van de klant, en dat tegen een gunstige prijs."

Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers te herkennen. Dit helpt ons om jou de best mogelijke gebruikservaring te bieden en de site continu te verbeteren. (Als je verder surft op deze site, stem je automatisch in met ons gebruik van cookies.) Cookie informatie pagina